AB, GDO konusunda olum bir adım daha attı

EFSA'nın GDO'ların kansere yol açtığını ispat eden belgeleri yayınlayan EFSA şimdiden yeni GDO'lu tarım ürünü izinlerini askıya aldı.

AB, GDO konusunda olum bir adım daha attı

Avrupa Komisyonu'nun 2010'da getirdiği yasa tasarısı, bazı ülkelerin GDO teknolojisini kullanırken, bazılarının yasak getirmesine izin verilmesini ve böylece AB düzeyinde karar alınmasının önünün açılmasını hedefliyordu. Ancak teklifler üzerinde, Fransa, Almanya ve İngiltere'den gelen itirazlar sebebiyle anlaşmaya varılamadı.

Avrupa Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu üyesi Tonio Borg'un sözcüsü Frederic Vincent, 'Teklifler üzerinde müzakereleri tekrar açmak için üç ülkeyle konuyu görüşeceğiz' dedi.

Mevcut AB kuralları çerçevesinde, yetiştirilmesine izin verilen bir ürün 27 AB üyesinin tamamında yetiştirebiliyor. Ancak Ülkeler, bilimsel gerekçeler doğrultusunda bu ürünlerin yetiştirilmesine yasak getirebiliyor.

Şu anda Avrupa'da yetiştirilmesine izin verilen iki genetiği değiştirilmiş tarım ürünü bulunuyor. Ancak bu ürünler de tüketici ve çevre örgütlerinden muhalefetle karşılaşıyor.

Buna karşın ABD'de 90, Brezilya'da ise 30 GDO'lu tarım ürünün yetiştirilmesine izin verilmiş durumda.

Altısı mısır, biri de soya fasülyesi olmak üzere yedi GDO'lu ürün Komisyon'un onayını bekliyor. Bu ürünler Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nden (EFSA) olumlu değerlendirme almış durumda.

Vincent, Komisyon'un bu ürünlere önümüzdeki haftalarda onay vermesinin beklenmediğini söyledi, ancak bunun GDO'lu ürünlerle ilgili alınacak kararların askıya alınması anlamına geldiğini de kabul etmedi.

Greenpeace AB tarım politikaları direktörü Marco Contiero, AB'deki testlerin şu anda GDO'lu tarım ürünlerinin çevre ve sağlık açısından güvenliği konusunda değerlendirme sunmakta başarısız olduğunu söyledi.

Contiero, 'Bu sebeple Avrupa ülkeleri, 2008 yılında oybirliğiyle Komisyon'dan lisans sisteminin değiştirilmesini istedi. Bundan sonra mantıken, GDO'lu tarım ürünlerinin onaylanmasının askıya alınması ve risk değerlendirmelerinde reform gerekir. Ancak şu ana kadar Komisyon'un reform girişimleri çok zayıf kaldı ve yeni onayları açıkça dondurmayı kabul etmemesi de biyoteknoloji sektöründen korkması sebebiyle' dedi.

EFSA bile 'GDO kanser yapıyor' dedi

 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.