AB: Tüm bileşenlerin etikete yazılması zorunlu

Türkiye hala sağlıklı bir etiketleme sistemine geçemedi. AB ise yaptıklarını fazla abartıyor. AB'ninde kat etmesi gereken çok mesafe var. Çünkü AB samimi değil.

AB: Tüm bileşenlerin etikete yazılması zorunlu

U-talk'ta Avrupa kurumlarının en yetkili isimlerine soruları euronews izleyicileri soruyor. Bu programın konuğu Avrupa Halk Partisi milletvekili Renate Sommer.

Fransa'dan Damien, Avrupa Birliği'ndeki gıda etiketleme kuralları hakkında bilgi almak istiyor:

“Avrupa'da besin maddeleri için uygulanan yeni etiketleme kuralları nelerdir?”

Renate Sommer:

“Tüketiciler gıda maddeleri üzerinde daha fazla bilgiye sahip olmalılar. Çünkü erkek ya da kadın olsun herkes alışveriş yapıyor. Biz de paketlerin üzerine okunabilir şekilde daha çok bilgi koymaya çalışıyoruz. Böylece tüketicilerin satın aldıkları gıdalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını hedefliyoruz. Aynı zamanda etiketlemenin zorunlu kılınması üzerinde çalışmalarımız var. Bu şekilde gıda maddelerinin ihtiva ettikleri tüm besinlerin içindekiler listesine eklenmesini sağladık. Etiketlerin kolay anlaşılabilmesi için listenin tablo içine alınması ve 100 gram ya da 100 mililitre bazında yazılması kural oldu. Et, tavuk ve balık gibi ürünlerin üzerinde, gıdaların hangi ülkeden geldiğini gösteren etiketlerin bulunması zorunluluğu getirildi. Aslında bu sistem kırmızı et ürünlerinde zaten 2000 yılından beri uygulanıyordu. Bu pratiği 6 aylık bir süreçte işlenmiş gıdalara da yaymış olacağız. Toplama et ve balık parçalarından üretilen gıdalar hakkında da paketlerin üzerinde özel etiketler bulunması zorunlu hale getirilecek. Bu şekilde tüketiciler aldıkları ürünlerin içindeki maddeler hakkında net bir bilgiye ulaşacak. Alerji yapabilecek maddeler de ürünlerde açıkça gösterilmeye başlanacak. İçindekiler listesinde koyu harflerle yazılıp böylece ilk bakışta göze çarpacaklar. Alerjileri olanların da süpermarketlerde gıdaların içindekiler listesini saatler boyunca okumaları gerekmeyecek.”

Siz de Avrupa kurumlarının yetkili isimlerine olan sorularınızı internet sitemiz üzerinden iletebilirsiniz.

euronews


AB: Tüm bileşenleri etikete yazılması zorunlu gidahareketi

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.