ABD şampuanların kanser yaptığını belgeledi

Amerikan Sağlık Bakanlığı, bazı şampuanlarda bulunan 'formaldehit'in lösemi ve geniz kanserine, plastikte bulunan 'stiren'in idrar yolu kanserine sebeb olabileceğini açıkladı.

ABD şampuanların kanser yaptığını belgeledi

Amerikan Sağlık Bakanlığı, bazı şampuanlarda bulunan ‘formaldehit'in lösemi ve geniz kanserine, plastikte bulunan ‘stiren'in idrar yolu kanserine neden olabileceğini açıkladı

ABD hükümeti kimya piyasasında yaygın olarak kullanılan formaldehit ve stiren adlı maddeleri kanserojen maddeler listesine ekledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yapı malzemeleri, ev gereçleri ve bazı şampuanlarda bulunduğu iddia edilen formaldehit ile, plastik, lastik ve özellikle sigarada bulunan stiren, insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle 240 maddelik listeye girdi. ABD'de bulunan Ulusal Zehir Bilim Programı adlı kurum formalhedit maddesinin lösemi ve geniz kanserine yol açabileceği uyarısını yaptı. Aristolojik asitin ise böbrek hastalığı bulunan insanlarda idrar yolları kanserine neden olabileceği belirtildi.

Uzmanlar: Doğru olan bu

Ulusal Zehir Bilim Programı Başkanı Linda Birnbaum, “Tek istediğimiz insanların kansere neden olan maddelere maruz kalma oranını azaltmak” dedi. ABD Ulusal Kaynakları Savunma Konseyi görevlisi Jennifer Sass da, “Kimya endüstrisi bugüne kadar bu gerçeği görmemezlikten geldi. Ancak en sonunda hükümetimiz doğru olanı açıkladı. Evlerde, okullarda ve işyerlerinde bulunan bu maddelerin aslında sağlığa zararlı olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

Başağrısı yapıyor

Sağlık Bakanlığı, ayrıca formaldehitin saç bakım ürünlerindeki fazlalığına değindi. Bakanlık geçtiğimiz günlerde ABD'de bir kuaförde Brezilya'da üretilen bir şampuan nedeniyle sağlık problemleri yaşandığını belirtti. Formalheditin tehlikesine örnek gösterilen bu durumda, şampuanı kullananların başağrısı, burun kanaması, mide bulantısıyla hastaneye başvurduğu bildirildi. Amerikan Kimya Konsey Başkanı Cal Dooley ise, “Bu durum tüketicileri korkutacak” dedi. (Milliyet)

ŞAMPUAN VE SAÇ KREMLERİNDE BULUNAN LİNALOL EGZAMA YAPIYOR

Uzmanlar, düşünülenden daha fazla insanın şampuanlarda, saç düzleştirici kremlerde ve kokulu sabunlarda bulunan linalole karşı alerjisi olduğunu söylüyorlar.

Newkerala.com isimli sitede yer alan habere göre, doğal olarak lavanta, nane ve diğer bitkilerde bulunan ve güzel koku içeriği olan linalol, oksijenle temas ettiğinde alerjiye neden oluyor. Üreticiler, oksitlenme sürecini engellemek için ürünlerine başka maddeler ekliyorlar. Ancak bunlar da etki etmiyor ve linalol alerjik bir yapıya dönüşebiliyor.

Egzamaya neyin yol açtığını bulmak için 3 binden fazla hasta için okside olan linalol testi yapıldı. Egzama, kızarıklık ve kaşınma belirtileri göstererek cildin şiddetli ve kronik biçimde iltihaplanması hastalığıdır.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 5 ile 7 arasındaki kişiler okside olmuş koku içeriğine karşı alerji gösterdiler. Gothenburg Üniversitesi Sahlgrenska Akademisi'nden dermatolog Johanna Christensson, "Parfümlü temizlik ürünlerinin yüzde 60-80'inde linalol buluyor, bu nedenle alerjisi olan insanların bu ürünlerden kaçınması çok zor" dedi.

Okside olan linalol, alerji yapma listesinde nikel ve kobalttan sonra üçüncü sırada yer alıyor

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.