Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, ''Ağrı kesiciler, ağrıyı uzun vadede azaltmıyor, tam tersine ağrıyı daha çok artırıyor'dedi.
Çelik, baş ağrılarının önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu ve toplumda çok sık görüldüğünü söyledi.
Türkiye'de baş ağrısı çeken vatandaşların gereksiz ağrı kesici kullanmayı alışkanlık haline getirdiğini ifade eden Çelik, ''Baş ağrısında önemli olan ne tip bir baş ağrısı var, neden kaynaklanıyor, onun belirlenmesidir. Gerekli olan ilacı, gerekli olduğu zaman kullanmak önemli. Maalesef halkımızda ağrı kesici kültürü çok iyi oturmamış durumda. Baş ağrısı olan kişiler doktora gitmek yerine ya arkadaşına ya da eczacıya sorarak ağrı kesici alıyor'' diye konuştu.
Ağrı kesicilerin çok masum olmadıklarını, uzun süreli kullanımlarda mide, karaciğer ve böbreklere çok ciddi zararlar verdiğini anlatan Çelik, ''Ağrı kesici kullanmak ağrıyı uzun vadede azaltmıyor. Ağrı kesici ağrı eşiğini düşürerek çok daha kolay ağrıya neden oluyor'' şeklinde konuştu.
''AŞIRI İLAÇ KULLANIMINA BAĞLI BAŞ AĞRISI''
Prof. Dr. Çelik, ''aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı'' diye bir tanımlama yapıldığını dile getirerek, ''Böyle hastalar bize geliyor. İlaç bağımlısı oldukları için hastanede yatırarak tedavi ediyoruz. Bu nedenle ağrı kesicileri çok zorlanmadıkça, doktor tavsiyesi olmadıkça kullanmayalım'' ifadelerini kullandı.
Şiddetli ve uzun süren baş ağrılarının hafife alınmaması gerektiğine işaret eden Çelik, çok şiddetli, ilaca yanıt vermeyen, 3 ile 6 ay içinde başlayan ve artarak devam eden şiddetli baş ağrılarının beyin tümörlerinin en önemli belirtilerinden olabileceğini söyledi.
Baş ağrısı şikayetiyle kendilerine başvuran hastaların ilk önce öykülerini dinlediklerini, daha sonra bazı tetkikler yaptıklarını anlatan Çelik, uykusuzluk, aşırı uyumak, sigara içilen ortamda fazla bulunmak, alkol kullanımı ve daha birçok nedenin baş ağrısı yapabileceğini vurguladı. (Sabah)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar