Türkiye'de siyasal amaçları olan bir dinî örgüte bağlı şirketin İsrail'den ithalatını yaptığı sözde Kudüs hurması için ödenen bedelleri Gazzeli çocukların ölümüne yol açtı. İşte detaylar
Türkiye, 2003 yılında İsrail'den hiçbir şekilde hurma ithalatı yapmazken, bu yıldan sonra hurma ithalatın hızla arttığı gözleniyor. TÜİK verilerine göre, 2013 yılında İsrail'den yapılan hurma ithalatı 1 milyon 930 bin kg ile zirve yaparken, 2014'ün ilk 6 aylık ithalat rakamları da şimdiden 2013'ü yakaladı.
İran, Irak, Suudi Arabistan, Suriye ve Ürdün gibi ülkeler hurma ile özdeşleseler de İsrail'in de hurma ithalatında önemli bir paya sahip olduğu gün yüzüne çıktı. Albenisi fazla olan, diğer hurmalara göre daha iri görünen ve ‘Kudüs', ‘Filistin' adı ile satılan hurmaların Siyonistlere ait bir hurma.
Geçtiğimiz yıl Türkiye, İsrail'den 3,4 milyon dolarlık hurma ithalatı yaptı. (17 Aralık)
Kilogram bazında en fazla ithalat İran'dan yapılırken İran'a ödenen dövizin İsrail'in gerisinde kalması ise dikkat çekti.
Hurma ithalatında Filistin başta olmak üzere Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan İsrail'in gerisinde kalırken Irak'tan ise hurma ticareti tamamen durdu.
Ülke | Miktar | Toplam bedel |
İran'dan | 8,5 milyon kg | 3 milyon 49 bin dolar |
Suudi Arabistan'dan | 4.5 milyon kg | 3 milyon 519 bin dolar |
İsrail'den | 1.9 milyon kg | 3 milyon 376 bin dolar |
İsrail 1.9 milyon kg ile üçüncü sırada bulunuyor. Ancak parasal değer bakımından ise İsrail en çok döviz ödediğimiz ülkeler arasında yer alıyor.
PARA İSRAİL'E
Tezgâhlarda güya ‘Kudüs' ve ‘Filistin' hurması diye satılan İsrail hurmaları diğer hurmalardan daha pahalı.
2013 yılında İran'dan 8 milyon 513 bin kg ithalat yapılırken bunun karşılığı olarak ödendi. İthalatta ikinci sırada bulunan Suudi Arabistan'dan ise 4 milyon 563 bin kg hurma alınırken, döviz ödendi. Ancak İsrail'den ise 1 milyon 930 bin kg hurma karşılığı 3milyon 376 bin dolar döviz ödendi. Kiloğram bazında İran ve Suudi Arabistan'ın çok gerisinde olmasına rağmen İsrail'e bu ülkelerle aynı seviyede para ödenmesi dikkat çekiyor.
TÜİK'in dış ticaret istatistikleri bu skandalı rakamlarla ortaya koyuyor. Türkiye, 2004 yılında İsrail'den sadece 37.3 bin kg hurma ithalatı yaparken bu rakam her yıl artarak 2013 yılında zirve yaptı.
2014 İthalat Rakamları Da Artışı Teyit Ediyor
Türkiye'deki hurma pazarının giderek İsrail'den ithal edilen hurmalar tarafından ele geçirildiğini 2014 ithalat rakamları da net bir şekilde ortaya koyuyor. 2014'ün ilk 6 ayında 1 milyon 584 bin kg hurma ithalatı yapılırken bunun karşılığında da İsrail'e 2 milyon 318 bin dolar ödendi. Bu rakamlar, bu yılın ilk 6 ayında 2013'ün toplam ithalatına yaklaşıldığını gösteriyor.
Yıllara Göre İsrail'den Yapılan Hurma İthalatı
YIL | MİKTAR | ÖDENEN DÖVİZ $ |
2013 | 1 MİLYON 930 BİN | 3 MİLYON 376 BİN |
2012 | 1 MİLYON 320 BİN | 2 MİLYON 69 BİN |
2011 | 1 MİLYON 10 BİN | 2 MİLYON 38 BİN |
2010 | 738 BİN | 1 MİLYON 890 BİN |
2009 | 372 BİN | 1 MİLYON 70 BİN |
2008 | 269 BİN | 685 BİN |
2007 | 75 BİN | 362 BİN |
2006 | 333 BİN | 110 BİN |
2005 | 41 BİN | 61 BİN |
2004 | 37 BİN | 21 BİN |
2003 | 0 | 0 |
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar