Alkolsüz bira olur mu, Mevzuat içeceklere alkol eklenmesine izin veriyor mu, Yeşilay'a girişimine bakanlık neden sessiz, Danıştaş alkolik bir toplum mu arzuluyor? İşte merak edilenler soruların cevapları.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, "Alkolsüz bira" yaptırdığı analizle "alkolsüz bira" adlı ürünün içinde bira olduğunu tespit ettirdi. Okul önlerinde satılan alkolsüz biralarla çocuklarımızın hedef alındığı iddia edildi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı yaptığı açıklamada, alkolsüz biranın bağımlılık üreticilerinin bir oyunu olduğunu belirterek, "Alkol üreticileri pazar paylarını arttırmak için, alkole başlama yaşını küçültmeyi amaçlıyorlar. Bu taktiklerinden bir tanesi 'Alkolsüz Bira' aldatmacasıdır. Yaptığımız laboratuar analizinde bu birada yüzde 0.26 alkol bulunduğunu tespit ettik" dedi.
YASAL SINIRIN ALTINDA ANCAK ÖLÜMCÜL KAZA RİSKİ VAR!
Söz konusu promil oranının, yasal sınırın altında bulunduğunu anlatan Balcı, buna rağmen Danıştay 8'inci Dairesi'nin 0.24 promil alkol alan bir sürücüye ceza verilmesini onayladığını anlattı.
Balcı şöyle konuştu;
"Danıştay, alkolsüz birada bulunan alkol oranı için ceza kesilmesini onaylıyor. Doktorlar da bu alkol oranının ölümcül kaza yapma riskini iki katına çıkardığını belirtiyor. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu bu konuda çok önemli bir makale yayınladı. Sürücüler 0.20 promil alkol artışında ciddi dikkat sorunları yaşıyorlar. Demekki çocuklarımıza satılmasında bir zarar görmediğimiz 'Alkolsüz Bira' o kadar da masum değilmiş"
ÇOCUKLARIMIZIN YÜZDE 16.5'İ ALKOL KULLANIYOR
2009 yılında Türkiye İstatistik Kurumu'nun 60 ilde 26 bin öğrenci üzerinde yaptığı araştırmaya göre, son bir ay içinde en az bir kez alkol kullanan öğrenci oranının yüzde 16.5 çıktığını belirten Balcı, "Bu çocukların yüzde 85'i alkole bira ile başladıklarını söylüyorlar. Şimdi bu alkol üreticileri, geriye kalan çocuklarımızı alkolik yapmak için çareler arıyorlar. Alkolsüz bira, alkol kullanmayan çocuklarımızı hedef alan bir yalandır, bir tuzaktır.
Alkolsüz bira kutusunun, markasının, kokusu ve tadının, alkollü bira ile aynı olduğunu belirten Balcı, "Fakat içindeki alkol oranı yasal sınırın altında olduğu için meşrubat sınıfına giriyor ve bu alkollü içeceği satmak için tekel ruhsatına gerek duyulmuyor. Alkol üreticileri, daha çok alkol satma hedeflerine ulaşmak için alkolsüz birayı okullarımıza sokmaya çalışıyorlar. Son 7 yıl içerisinde Türkiye'deki alkol tüketim miktarı yüzde 9 artış göstermiştir" diye konuştu.
BASKET TOPLARI İLE OKULLARDA REKLAM YAPIYORLAR
Alkol üreticilerinin sponsor olduğu basketbol kulübü aracılığıyla bir kampanya başlattığını da belirten Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. Muharrem Balcı, "Türkiye genelinde açtıkları onlarca basketbol okuluyla küçük çocuklarımıza bira reklamı yapan bu insanlık düşmanları, şimdi de 'Atılan basket sayısınca basketbol topunu' okullarımıza göndermeyi vaad ediyor. Milli Eğitim Bakanı ve Gençlik ve Spor Bakanı'nı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.
Alkolün, trafik kazaları, boşanmalar, cinnet ve cinayetlerin birinci sebebi olduğunu belirten Balcı, Alkolsüz biranın, gıda kodeksinden çıkarılarak, "Alkollü içecek" sınıfına dahil edilmesi, 18 yaş altına satılmaması gerektiğini belirterek, Türkiye'yi "Alkolün Zararlı Kullanımını Azaltmaya Yönelik Küresel Strateji Belgesi"ni imzalamaya çağırdı.
BAKANLIK ORANIN FAZLA ÇIKMASI DURUMUNDA CEZA KESERMİŞMİŞ
Alkolsüz adıyla pazarlanan içeceklere alkol eklenmesine Türk Gıda Kodeksi'nce izin verilir. Bu konuda üç düzenleme var.
a) Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği
b) 2003/06 - Alkollü İçkilerde Hacmen Alkol Miktarının Etikette Bildirilmesi Hakkında Tebliğ
c) 2007/26 - Alkolsüz İçecekler Tebliği
Bira hacmen alkol miktarlarına göre dörde ayrılır:
Ürün Adı |
% Hacmen Alkol (20 ºC) |
Alkolsüz bira |
≤ 0,5 alkol içerir |
Düşük Alkollü Bira |
> 0,5 ≤ 3 alkol içerir |
Bira |
> 3 ≤ 6 alkol içerir |
Yüksek Alkollü Bira |
> 6 ≤ 10 alkol içerir |
Bu düzenlemelerde dikkatle incelendiğinde Türkiye'de alkolsüz adıyla pazarlanan her türlü içeceğe “alkol eklemenin serbest” olduğu görülür.
“Etiket Yönetliği'ndeki “Hacmen % 1,2'den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol miktarı” hükmü gereğince yüzde 1,2'nin üstünde alkol içeren ürünler alkollü sayılırken altında alkol içeren ürünler ise alkolsüz sayılmaktadır.
Bundan mütevellittir ki; gazoz, kola, meyve suyu, meyveli maden suyu, kefir gibi içeceklerdeki 3 gr/litre altında alkol olmasına resmen izin verilmektedir.
Ayrıca yüzde 1,2'den daha az alkol içeren biralar ise “alkolsüz bira” adıyla etiketlenip satılması yasaldır.
Zaman gazetesinin haberine göre Tarım Bakanlığı denetimlerde “alkol oranlarının fazla çıkması” durumunda firmaya 10 bin 770 TL ceza kesildiğini açıklamış.
Gazete bundan hareketle “Alkolsüz biraya alkol katılması suç” şeklinde yanlış bir başlık kullanmış. Türkiye'de alkolsüz adıyla alkol içeren bira üretmek suç değil. Bakanlığın ifadesi dikkatle okunduğunda “alkol oranlarının fazla çıkması” durumunda ceza uygulandığı belirtilmektedir. Habere göre bakanlık alkolsüz ismiyle satılan 12 ürüne para cezası uygulamış. Bu cezalar mevzuatta öngörülen miktardan daha fazla alkol veya başka eksikliklerle alakalı olup kesinlikle ürünler alkol içerdiği için değildir.
EFES PİLSEN'E HELAL SERTİFİKA VERDİLER
Ayrıca IRSIC Türkiye adıyla Ankara'da faaliyet gösteren İran kuruluşu Efes Pilsen'e “Helal(!) sertifika” vererek alkollü içecekleri de akladığı unutulmamalıdır.
KONUYLA İLGİLİ MAKALELER
Bira alkolsüz olur mu?
Helâl sertifika paradoksu
Hangi durumda helâl sertifika gerekmez
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar