İçlerinde Coca Cola Company, Bayer CropScience, ConAgra Foods gibi şirketlerin yer aldığı The Grocery Manufacturers Association (Gıda Üreticileri Birliği) doğal olduğunu düşünüyor.
Grist.org'da yayınlanan John Upton haberine göre birliğin 5 Aralıkta Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'na (FDA) gönderdikleri yazılı talepte biyoteknoloji ile türetilen gıdaların– en bilinenleri soya, mısır, kanola, şeker pancarı- “doğal” olarak etiketlenmesi gerektiğini bildiriyorlar.
Biyoteknoloji ile üretilen gıdaların “doğal” olarak etiketlenmesi ile ilgili gıda üreticilerine açılmış ve devam eden 65 davaya rağmen birlik 2014 başlarında FDA' ya GDO' lu ürünlerin “doğal” olarak etiketlenmesiyle ilgili düzenleme yapması için bir imza kampanyası başlatılacağını belirtiyor.
“Talep arsızca”
The New York Times'a konuşan ekoloji çalışma grupları talebin “arsızca” olduğunu söylüyor. Gıda Güvenliği Merkezi'den (The Center of Food Safety) Colin O' Neil ise genetik mühendisliğin doğallıkla bir alakası olamayacağını söyledi. Genetik mühendisliğin ismiyle müsemma olarak doğal bir süreç olmadığını, çoğunlukla bitkiye, ekine ya da hayvana yabancı bir genetik materyalin (çoğunlukla bakteri) verilmesiyle yapay bir süreç olduğunu belirtti.
Kendi etiketlerini seçtikleri sürece sorun yok
FDA prensiblerine göre, gıda etiketleri yanlış ya da yanlış yönlendirici olabilir. Rasyonel bir tüketici genetiği değiştirilmiş gıdanın doğal olarak etiketlenmesini beklemez. Bunun gibi genetiği değiştirilmiş gıdayı doğal olarak etiketlemek de tüketiciyi yanlış yönlendirecektir.
Aynı gıda üreticileri GDO'lu ürünlerine “doğal” etiketi koymak için baskı kurarken aynı ürünlere “GDO” etiketi konulmasına karşı çıkmışlardı.
20 Aralık'ta Grist.org' da yayınlanan haberin orijinaline ulaşmak için
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar