Mersin'de yakalan etlerle ilgili ilginçlikler bitmiyor. Eski maliyesi olan Gümrük ve Ticaret Bakanı, işin vergi boyutuyla ilgilene dursun, kıymıkları boyayıp et diye satmışlar. Olayla ilgili hâlâ sessizliğini koruyan Tarım Bakanlığı ise her zaman olduğu gibi uyumuş ya da ...
İSİMSİZ İHBAR ÖNEMSİZ Mİ?
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin'deki operasyonda yakalanan kaçak etlerin iyi kalitede ve sağlıklı olduğunu açıkladı. Operasyonla ilgili yeni ayrıntıları paylaşan Canikli, kırmızı et yerine kullanılan tavuk kırpıntısının gümrükçüyü yanıltmak için kırmızıya boyandığını, vergi kaçakçılığı boyutunun araştırılması için Maliye Bakanlığı ile temasa geçtiklerini de kaydetti. Bakan Canikli, Mersin Gümrüğü'nde başlatılan kaçak et operasyonuyla ilgili bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. Kaçak bufalo etinin ucuz olduğu için Brezilya, Paraguay ve Uruguay'dan getirildiğini belirten Canikli, operasyondaki son aşamayı şu sözlerle anlattı:
MESELENİN DEVLET AŞISINDAN EHEMENİYETİ BU KADAR DEME Kİ...
"Operasyon isimsiz bir ihbar mektubuyla başladı. İsimsiz mektupları değerlendirmeye almıyoruz ama somut bilgiler olduğu için ince eleyip sık dokuduk. Gümrükçülerin tabiriyle iç piyasaya 'salladıkları' etleri hesabı kapatmak için tavuk kırpıntısıyla değiştiriyorlar. Ancak daha sonra kırpıntıyı antrepodan çıkaramadıkları için kayıtlarda mal şişiyor. Böyle bir şey olamaz. Bu nedenle arkadaşlar araştırmalara başlıyor. Önce paketler açılıyor, etler donmuş olduğu için önce kırmızı et sanılıyor. Daha sonra veteriner gözetiminde yapılan incelemede etlerin tavuk kırpıntısı olduğu anlaşılıyor.
KIRPINTILARI BOYATIP ET DİYE SATMIŞLAR
Bunun ardından gelişmeler çorap söküğü gibi geliyor. Tavukları boyayıp denetçileri yanıltmaya müsait hale getirmişler. Ancak henüz etlerin iç piyasaya götürüldüğüyle ilgili bir bulgu yok. Vergi kaçakçılığı boyutuyla ilgili Maliye ile temasa geçtik. Kazancın illegal olması vergilemeyi etkilemez. Etlerin çıkış yaptığı ülkelerdeki kayıtları da inceliyoruz. Ülkelerle tüm ürünler için kayıtları karşılaştıracağız. İthalat yapan firma 2013'te kurulduğu için daha geriye gidemedik. Ancak 2014 yılında 2 bin 400 ton ithalat yaptığı görülüyor. Etlerin içeriye sallandığı ihtimal dahilinde. Teorik olarak her yere satmış olabilirler. (Sabah)
DEĞERİ 40 MİLYON LİRA
Mersin limanında yakalanan 1044 ton etin lüks restoranlara satıldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, piyasa değerinin de 40 milyon lira olduğunu söyledi. Canikli, Bu etler Güney Amerika'da ucuz olduğu için Brezilya ve Uruguay'dan geliyor. Gelen etlerin kalite standartları yüksek olduğu için muhtemelen lüks otel ve restoranlara verildiğini tahmin ediyoruz.
TÜM VERİLER SAHTE
Beyana göre Libya'dan yüklenmiş görünüyor ama orijini Brezilya ve Uruguay, Suriye'ye götürülecek diye beyan ediliyor. Transit geçişler için Türkiye'de antrepolar kullanılıyor. Bu etlerin yerlerine tavuk kırpıntıları konuluyor. Tırlar tartıldığı için aynı miktarda ve orijinal kutulara konuluyor.
80 MİLYON CEZA
Gümrük idaresinin keseceği ceza ise 80 milyon TL. Firmanın 2 bin 450 ton kırmızı eti Türkiye'ye soktuğunu biliyoruz. Bir kısmı tespit edildi. Diğerleri resmi görünüyor. Cilvegözü'nden çıkmış görünüyor.” İşte şüpheli şirketler Irak ve Suriye'ye gitmesi gereken kırmızı et, Hatay'da Suat Güneş'in sahibi olduğu Güneş Dış Ticaret firması tarafından Arjantin ve Paraguay'dan getirildi.
1044 TONUNU YEDİRMİŞLER
Türkiye'den transit geçişe tabi tutulan et, İnanç Ersoy'un sahibi olduğu Mersin'in eski Gümrük Müdürlerinden emekli Doğan Kanmaz'ın da yüzde 25 hissesi bulunan 8 ortaklı Mega isimli antrepoya konuldu.
Bunun üzerine Gümrük Bölge Müdürlüğü, operasyon başlattı. Mega isimli antrepoda yapılan sayımda 1044 ton kayıp etin tamamının Türkiye'de iç pazara sürülüp büyük rant elde edildiği saptandı. Tavukları kırmızıya boyamışlar Kaçak et operasyona ilişkin soruşturmada, aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Mühürlenen 2 antrepoda gizli bölmelerin olduğu tespit edildi.
Kırmızı et yerine transit sevkiyatta kullanılacak tavuk etlerinin kırmızıya boyandığı, antrepoların güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği de belirlendi. Soruşturma kapsamında 7 firmanın tüm kayıtları detaylı incelemeye alındı. Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, “Kutular açılıp bakıldığında kırmızı et süsü verilmiş, ona benzeyen tavuk etleri, kırıntıları ve tavuk kıymaları çıkıyor içinden. Bu etler Türkiye'ye girerken sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sertifikaları var. Bunların sağlıksız etler olduğunu düşünmüyoruz. Vergiden kaçırmak için yapılmış bir Kaçakçılık” dedi. (Mynet)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar