Anne Sütü Bankası'nın gecikmesinin nedeni anlaşıldı. Bakan ertelenmesinde tepkilerin etkili olduğunu belirtti ancak “Süt Bankası” projesinin iptal olmadığını adının ‘sütkardeşliği’ projesi olarak değiştireceğini belirtti. 'Gerekli tedbirleri almadan uygulamaya koymayacağız” diyen Bakan böylece önce tedbir almadıklarını da itiraf etmiş oldu
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Akit gazetesini ziyaret ederek, uzun süredir kamuoyunda tartışılan ve “süt bankası” olarak bilinen projeyle ilgili detayları anlattı. Akit yöneticileriyle bir saati aşkın görüşmede, projeyi anlatan Bakan Müezzinoğlu, projenin adının “süt bankası” olması nedeniyle konunun yanlış anlaşılmalara sebep olduğunu iddia etti.
KİMİNLE TARTIŞIYORLAR?
Konunun kamuoyunda tartışılmasının iyi olduğunu iddia eden Bakan Müezzinoğlu, tartışarak en doğru olanın ortaya konulacağını dile getirdi.
ŞİMDİ DE SÜT KARDEŞLİĞİ OYUNU
Projenin adını “Sütkardeşliği” olarak değiştirmeyi düşündüklerini anlatan Bakan Müezzinoğlu, toplumun inanç yapısını ters düşmeyecek ve vicdani olan gerekli bütün tedbirleri aldıktan sonra ve yasal düzenlemesi tesis edildikten sonra uygulamayı başlatmayı düşündüklerini ifade etti.
BU DEVLET HANGİ İŞİ 5 YIL AYNI KARARILILIKLA SÜRDÜRDÜ DE BUNU DA SÜRDÜRECEK?
Müezzinoğlu, alacakları tedbirleri şöyle sıraladı: Her anne bir tek bebeğe süt verecek. Her bebek bir tek anneden süt alacak. Kız annesi kız bebeğe; erkek annesi de erkek bebeğe süt verecek. Oluşacak sütkardeşliği kayıtları tutulup, ilgililerin nüfus kütüğüne resmi olarak işlenecek. Bu kütük bilgisi en az 5 yılda bir kez ailelere resmi olarak bildirilecek. Çocuklara 5 yaşından itibaren sütkardeş oldukları anlatılacak. Nikah işlemlerine başvurular incelenirken sütkardeşler için oluşturulan nüfus kütüklerine bakılacak.”
SÜT BANKASI MEDENİYET PROJESİYMİŞ
Bu tedbirler dizisi için Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın birlikte çalışması gerektiğini anlatan Müezzinoğlu, tedbirleri en sıkı şekilde alarak bu işi bir medeniyet projesine dönüştürmek istediklerini söyledi.
BAKANDAN İTİRAF
Batılı ülkelerde toplanan anne sütlerinin karıştırılarak bebeklere verildiğine de dikkat çeken Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Ama bizim medeniyetimizde böyle bir şey yok ve olamaz. Biz de medeniyetimizde temelleri olan bu konuyu çok önemsiyoruz. Kriterleri konusunu Diyanet İşleri Başkanlığı'na da sorduk. Önümüzdeki günlerde bu konuyu değerli hocalarımızın da görüşlerine açacağız. Niyetimiz hayırlıdır; inşallah bu konuda hayırlı bir sonuca varırız” temennisinde bulundu.
“SÜTKARDEŞLİĞİ” İLE YAŞATMAK İSTİYORUZ
Sütkardeşler ve aileleri bayramlarda ve diğer özel günlerde bir araya getirerek tanıştırılmasının da düşünülebileceğini anlatan Bakan Müezzinoğlu, tek amaçlarının fayda sağlamaya dayalı olduğunu anlatarak, “Türkiye'de her yıl hayatını kaybeden 6 bin prematüre bebeğin yarısı anne sütü alamadığı için ölüyor. Genellikle bin 600 gramın altında doğdukları için emme refleksleri yok bu bebeklerin. Bu yavrularımızı hayata tutmak için fayda sağlamaya dönük olarak bu proje düşünülmüş. Sütkardeşliği ile bu yavrularımızı yaşatmak istiyoruz” dedi.
Kan kardeşlerini, kardeşçe yaşatmayı beceremeyen T.C., şimdi de süt kardeşlerini yaşatacakmış.
Gıda Hareketi soruyor:
Sahi bu inat niye? Devlet el atmadan bu işler zaten toplum içinde mecrasında yürüyordu. Toplumun her işine burnunuzu sokmak zorunda mısınız?
Anne sütü bankası konusunda bakanlık hiçbir çalışma yapmamış
Anne sütü bankası iptal mi edildi ertelendi mi?
Sağlık Bakanlığı çıldırmış olmalı
Bir haber geldi: Kardeşinle evlenmişsin…
Prof Dr Cevat Akşit: Anne sütü bankası dini silme projesidir!
Sağlık Bakanı: Diyanet anne sütü bankasına izin verdi
Hasan Karakaya: Ya Süt Bankasının başındaki adam sütü bozuk ise!
Mehmet Ali Bulut: Bu nasıl bir cüret böyle!
Emine Şenlikoğlu: Anne sütü bankasının bir adım sonrası sperm bankası Prof Dr faruk Beşer: Süt bankaları iyi bir niyetin kötü bir meyvesi olabilir Ayşe Böhürler: Bu mudur dindarlar olarak geleneğe sahip çıkma stratejimiz?
Diyanet'ten anne sütü bankası konusunda 2 ayrı yaklaşım
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar