Uzmanlar Türkiye'nin gıda teröründe dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunu belirtiyor. Sorunun azalmak yerine büyümesini de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda teröristlerini teşhir etmek yerine korumasına bağlıyorlar.
Haber Merkezi / TIMETURK
Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yapılan ihbarlar sonrasında yapılan denetimlerde ürkütücü sonuçlara ulaşıldı.
HAYVANSAL YAĞ ALINIP MARGARİN EKLENİYOR
Haberde bazı firmaların yoğurdun maliyetini azaltmak amacıyla sütün yağını alarak yerine margarin ilave ettiği tespit edildi.
Sütün içerisinden alınan yağın tereyağı yapılarak yüksek fiyatla satıldığını aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "bitkisel yağ katılarak yoğurdun içerisindeki yağ oranı yüksek tutuluyor" dedi.
BAKANLIK ÜRETİCİYİ, ÜRETİCİ BAKANLIĞI SUÇLUYOR
Toplum sağlığını tehdit eden yoğurtla ilgili bir sağlıksız yöntem ise ürüne jelatin katılması. Jelatin yoğurdun içerisindeki kuru madde miktarını artırarak sertlik veriyor.
Mevcut tebliğin sert yoğurt istediğini bununda klasik yoğurt üretimini engellediğini belirterek, sorunun Bakanlığın yerel yoğurt tüketimi yerine, küresel yoğurt firmalarının arzuları çerçevesinde tebliğ hazırlamasından kaynaklandığını iddia ediyorlar.
"TEBLİĞE UYGUN YOĞURT ŞARTI HİLEYİ ZORUNLU KILIYOR"
Tebliğe göre belirli bir sertlik oranını gerektiğin belirten bir yoğurt üreticisi, bunun yakalanabilmesi için üreticilerin jelâtin ve modifiye nişasta katmalarının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Normal yoğurtun şehirler arası nakliyesinin mümkünkün olmadığını belirten bir üretici ise "Nakliye için bu ürünler katmak şart. Kimse sağlıklı olup olmadığına değil, başka fonksiyonlarına bakıyor. Tebliğde bizi buna zortluyor" diyor.
10 LİRA MALİYETİ OLAN KAŞAR 5 LİRAYA NASIL SATILIR?
Pazar ve market raflarından yapılan denetimlerde yoğurdun yanı sıra kaşarlarda da nişasta ve palm yağından üretilmiş kaşarlar tespit edildi. Normal şartlarda 9-10 kilo sütten bir kilo kaşar elde edildiğini belirten yetkililer, piyasada 5 liraya kaşar satılıyor. Yalnızca süt maliyeti hesaplanasa 1 kilo kaşar üretimi için 10 TL'lik süt kullanımı gerekiyor.
BAKANLIK TÜKETİCİYİ DEĞİL ÜRETİCİYİ KORUYOR
Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı hareket edildiğini ifade eden Bakanlık kaynakları, kendilerine yönelecek eleştiriyi engellemek için suçlu olarak merdiven altı üretimi gösterİyor.
Bakanlık yetkililerinin merdiven altı üretim olarak niteledikleri firmaları denetlemelerinin söz konusu olmadığı Türkiye'de denetim yapılan firmaların merdiven altı firmalar olmayıp, bilakis Tarım Bakanlığı'ndan üretim izni firmalar olduğu öğrenildi.
Mevzuata aykırı ve sağlıksız ürün üreten üretici firmaların isimlerini gizleyen bakanlığın uygulamasının gıda terörünün en büyük destekçisi olduğu iddia ediliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılı tamamlanmak üzere olmasına karşın hâlâ 2010 yılı piyasa denetim sonuçlarını yayınlamaktan imtina ediyor. Timeturk muhabirine konuşan Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilisi, "Raporu ne zaman yayınlanır bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki eldeki sonuçlar iç açıcı değil" dedi.
Sağlıksız ürün üreten firmaların nedne açıklanmadığı sorusuna ise aynı yetkili bunun siyasi bir karar olduğunu söylüyor.
İŞTE TARIM BAKANLIĞI'NI YALANLAYAN BELGELERDEN BİRKAÇI
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar