Dünyanın en sağlıklı çayı olarak gösterilen Türk çayının üretime devlet freni geldi. Çay tarım alanlarına sınırlama geldi. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Çay ekim alanları daraltılıyor. Yıllar önce soya ile başlayan ve pancar ekimiyle devam eden kota uygulaması bu kez de çay ekiminde uygulanacak. Buna göre, çay tarım alanları, Artvin'in Arhavi, Borçka, Hopa; Giresun'un Çanakçı, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Tirebolu; Rize'nin Merkez ve tüm ilçeleri; Trabzon'un Merkez, Araklı, Beşikdüzü, Çaykara, Dernekpazarı, Hayrat, Köprübaşı, Of, Sürmene ve Vakfıkebir ilçelerinin idari sınırlarıyla sınırlandırıldı. Çay tarım alanlarına giren yerlerde çay bahçesi kuracakların önceden ruhsatname alması gerekiyor. Bu kararla belirtilen yerlerde yeni çay bahçesi kuracaklara ruhsatname verilmesi, Çay-Kur'un uygun görüşü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle olacak.
Söz konusu yerler dışında ilgili mevzuata göre önceden kurulan çay bahçeleri için verilmiş ruhsatnamelerin geçerliliği devam edecek.
Ruhsatname yenilemesi için 3 yıl içinde başvurulacak
Çay tarım alanlarındaki çay bahçelerinin uzaktan algılama yöntemiyle tespit edilerek tapu kayıtlarıyla örtüştürülmesi ve ruhsatnamelerin yenilenmesi, Çay-Kur ve Bakanlık iş birliğiyle yerine getirilecek.
Mevcut çay bahçeleri için önceden ruhsatname verilen üreticiler, ruhsatnamelerinin yenilenmesi için en geç 3 yıl içinde Çay-Kur'a başvuracak.
Buna göre, tapulu arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için üreticilere önceden verilen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, tapu kayıtlarındaki alanları dikkate alınarak yeniden belirlenecek.
Müracaatçı çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alanlar kadar yeni ruhsatname düzenlenecek.
Tapusuz arazilerdeki mevcut çay bahçeleri için ruhsatnamelerin yenileme işlemleri ise bu arazilerde kadastro çalışmalarının tamamlanmasından sonra aynı yöntemle yapılacak.
Ruhsatsız çay bahçelerine 1 defalık kolaylık
Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce çay tarım alanı olarak belirlenen yerlerle yeni tespit edilen alanlarda, önceden ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri için çay bahçesi sahipleri veya işleticileri en geç 1 yıl içinde Çay-Kur'a başvuracak.
Tapulu arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri bir defaya mahsus olmak üzere tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak ruhsatlandırılacak. Müracaatçı çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenecek. Tapuda belirtilen alanların tamamının çay bahçesi niteliğinde olmaması halinde çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar ruhsatname hazırlanacak.
Tapusuz arazilerde ruhsatname alınmaksızın tesis edilmiş çay bahçeleri, bir defaya mahsus olmak üzere en geç üç yıl içinde ölçülmek suretiyle ruhsatlandırılacak. Müracaatçı çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına ruhsatname düzenlenecek.
Düzenlenen ruhsatnamelerdeki ruhsatlı çaylık alanlar, bu alanlarda kadastro çalışması tamamlandıktan sonra tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden belirlenecek ve buna göre müracaat sahibi, çay bahçesi sahipleri veya işleticileri adına çay bahçesi niteliği taşıyan alan kadar yeni ruhsatname oluşturulacak.
Ruhsatnamesini yenilemeyenlere geçici iptal
Süresi içinde önceden alınan ruhsatnamelerini yenilemeyen üreticilerin ruhsatnameleri geçici olarak iptal edilecek. Bu ruhsatnameler, tapu kayıtlarındaki alanlar dikkate alınarak yeniden düzenlendiğinde iptal işlemi sona erecek.
Ruhsatnamesi geçici olarak iptal edilen üreticiler yaş çay satamayacak, kamu veya özel sektör işletmeleri de bu üreticilerden yaş çay satın alamayacak.
Uygulamaya yönelik işlemler, Bakanlık tarafından denetlenecek.
Çay tarım alanlarında ruhsatname alınmadan çay bahçesi kurulamayacak. Ruhsatsız çay bahçesi kuranlar hakkında Çay Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca işlem yapılacak.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar