Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı’na göre bağımlılık yaptığı öne sürülen ‘Glutamikasit’ (Çin tuzu) artık geleneksel ürünler olan sucuk, pastırma, döner, köfte, pekmez ve çiğ köftede kullanılmayacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilginç bir karar imza attı. özellikle cips, gofret, asitli içeceklerde bulunan ve bağımlılık yapan “MSG”nin kullanımını sınırlandırıyor.
MSG, NEDEN SADECE GELENEKSEL ÜNLERDE YASAKLANIYOR?
Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Taslağı'na göre geleneksel ürünler olan sucuk, pastırma, döner, köfte, pekmez ve çiğ köftede MSG kullanımı yasaklanıyor. Sucuk pastırma döner ve köfte gibi ürünlerde MSG'nin yanı sıra ribonükleotitler, nitratlar ve renklendiriciler de konulmayacak. Pekmez ve çiğ köfteye de hiçbir katkı maddesi eklenmeyecek. Bakanlık bu yolla geleneksel ürünleri dünyaya tanıtırken gerçek tatlarının korunmasını amaçlıyor.
DOMUZ VE İNSAN KATKILARINA YASAK GETİRİLEBİLECEK Mİ?
Taslağa göre, Türkiye'de kullanımı ve ithalatı serbest olan domuz veya insan kaynaklı katkı maddelerinin gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılması da yasak kapsamına alınıyor.
KATKI MADDELERİNE TÜR ZORUNLULUĞU GELECEK
Bakanlığı yeni taslağına göre, son tüketiciye sunulacak gıda katkı maddelerinin etiketlerinde, gıda katkı maddesinin elde edildiği kaynağın adı bitkisel, hayvansal, mikrobiyolojik şeklinde belirtilirken hayvansal gıda katkı maddelerinde ise elde edildiği hayvanın cinsinin yazılması sorunlu hale gelecek.
EKMEKTE KATKI YASAKLANIYOR MU?
Buğday ununda askorbik asit dışında tüm gıda katkı maddeleri yasaklanacağı iddia edildi. Standart ekmekte ise (un, su, tuz ve mayadan oluşan) dışında gıda katkı maddesi kullanılmayacak. Ancak mayasının ekşi maya mı yoksa tehlikeli biyoteknoloji ürünü GDO'lu maya kullanımı devam ediyor.
Taslak hakkında Gıda Hareketi olarak ilerleyen günlerde görüşlerimizi dile getireceğiz. Ancak atılan adım, tüm eksikliklerine rağmen son derece isabetli. Gıda Hareketi olarak atılan her olumlu adımda olduğu gibi bu tür olumlu gelişmelerde ilgili makamları desteklediğimizi belirtmekte yarar var. (Taslak için tıklayın)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar