Bu haber GDO'lu: Mersin'deki operasyon: GDO mu ABD mi?

Ankara nihayet derin uykusundan 'uyandı' mı?

Bu haber GDO'lu: Mersin'deki operasyon: GDO mu ABD mi?

www.iyibilgi.com  özel

Hürriyet gazetesinden Arda Akın'ın haberine göre Çin ve Afrika'da üretilen, GDO'lu diye ABD'nin ülkeye sokmadığı 150 milyon TL'lik 23 bin ton pirince gönderildiği Mersin'de 2 Mart'ta el konulmuş.

Avrupa Birliği ve ABD arasında imzalanacak olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın Ankara'da yarattığı huzursuzluk ortadayken, böyle bir gelişme boşuna Amiral gemisinin manşetine çekilmemiş. Fakat haberi ilginç kalan, verdiği bilgilerden çok, cevapsız bıraktığı sorular.

Önce haberin detaylarını verelim:

"Mersin'de, Türkiye'nin en önemli GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) operasyonlarından biri gerçekleştirildi. Amerika'ya sevk edilen ancak bu ülkeye sağlıksız ürün olduğu gerekçesiyle sokulmadığı iddia edilen ve piyasa değeri yaklaşık 150 milyon TL'yi bulan 23 bin ton GDO'lu pirince el konuldu. Gıda piyasasında faaliyet gösteren üç şirketin daha önce yaptığı tüm ithalatlar incelemeye alındı. 2 Mart'ta Mersin Emniyet Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekiplerinin çalışmasıyla yurtdışından Türkiye'ye, GDO içeren pirinç sokmak isteyen firmalara operasyon düzenlendi. Mersin Serbest Bölgesi'nden Türkiye'ye sokulmaya çalışılan ürünlere yönelik yapılan operasyonda, Göze Tarım Ürünleri'ne ait 21 bin ton, TAT Bakliyat'a ait 1648 ton, Tiryaki Agro Gıda'ya ait 360 ton GDO'lu pirince el konuldu."

Gelelim sorularımıza:

1- ABD ne zamandan beri GDO'yu sağlıksız ürün olarak sayıyor? Amerika'da GDO yasak mı? Yoksa bu Çin ve Afrika'dan gelen belirli ürünler için mi geçerli?

2- Türkiye'nin GDO'lu olduğu iddia edilen pirinçlere el koyma sebebi nedir? Konuyla Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ilgilendiğine göre, pirinçler kaçak yollarla ülkeye sokulmak istendiği varsayılabilir.

3- Peki ithalatçı firmalar, söz konusu pirinçler için izin alabilir miydi? Halihazırdaki Biyogüvenlik Yasası GDO'lu tüm ürünlerin Türkiye girişini yasaklıyor mu? Yoksa Biyogüvenlik Kurulu'nun zararsız bulduğu ürünler, etikette GDO ibaresi olmadan satışa sunulabiliyor mu?

4- Madem Afrika'dan gelen GDO'lu pirinçler sağlıksız sayılıyor... O halde Türkiye'nin Sudan'da tarım için kiraladığı ve özel sektöre de açılacağı söylenen topraklarda GDO'lu üretim yapılıp yapılmayacağı denetlenecek mi?

Yanlış anlaşılmasın, devletin GDO'lu pirinçlere karşı gösterdiği bu hassasiyet takdir edilmeli. Ancak bizim kaygımız, Ankara'nın GDO hassasiyetinin kalıcı değil, geçici saiklere bağlı olması. Amiral Gemisinde manşete çekilen bu haber umarız ABD'ye bir mesaj verme kaygısının ötesindedir...

Biyogünvelik Kurulu size ömürler

40 gün önce ne demiştik Türkiye'ye sokulan GDO'lu pirinçte kim neyi gizliyor?

 

Mersin'de GDO'lu pirinç operasyonu from gidahareketi

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.