Bu hapı yutarsanız olası bir rahatsızlığınızın tedavisi imkansız hale geleceği bildirildi. Uzmanlar uyarıyor: Sakın bu hapı yutmayın...
Akılcı olmayan ilaç kullanımı tüm dünyada önemli bir sorun olarak görülüyor. Hatalı kullanılan ilaçların başında ise antibiyotikler geliyor. “Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Merkezi (ECDC) 18 Kasım'ı “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan etti” diyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, gereksiz antibiyotik kullanımının toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söylüyor.
AVRUPA'DA DİRENÇ ARTTI
Saltoğlu, “Avrupa'da antibiyotiklere direncin artması ve dirençli bakteri ile enfekte olan hastaların çoğalması sonucu hastalarda kullanmaya uygun antibiyotik bulunamıyor” diyor. Bu yılın Antibiyotik Farkındalık Günü temasının “Bugün harekete geçmezsen yarın tedavi olamayacaksın” şeklinde belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Saltoğlu şöyle devam ediyor: “Günümüzde antibiyotik direncini önlemeye yönelik planlamalar yapılmaz ve gerekli önlemler alınamaz ise yakın gelecekte dirençli mikro organizmalara karşı elimizde etkili antibiyotik kalmayacak.” Avrupa'da dirençli bakteri enfeksiyonlarının insanların yaşamlarını kaybetmesine neden olduğunu söyleyen Saltoğlu, bu mikroorganizmaların dünyayı dolaşmaya devam ettiğine ve uygun antibiyotik kullanan ülkelerin bile bu sonuçlardan olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor.
YETERLİ BİLİNÇ OLUŞMADI
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Antibiyotik Direnci İzleme Çalışma Grubu olarak, toplumda ve hastanelerde enfeksiyon etkenleri ve antibiyotiklere direnç çalışmaları yaptıklarını belirten Saltoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın toplum kökenli ve hastane enfeksiyonların da bilinçli uygun antibiyotik kullanımı ve rehber hazırlanmasıyla ilgili olarak derneklerle yaptığı çalışmaların devam ettiğini söylüyor. Ayrıca bu konudaki çabalara karşın Türkiye'de antibiyotiklerin uygun kullanımı konusunda halen yeterli bilinç oluşmadığını belirtiyor.
Saltoğlu, gereksiz antibiyotik kullanımının en çok viral hastalıklar da gerçekleştiğini ve nezle, soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolunun viral hastalıkların da antibiyotik kullanımına devam edildiğini söylüyor. Oysa antibiyotiklerin bakteri kökenli hastalıklar için kullanılan ilaçlar olduğunun unutulmaması gerekiyor. He kim le rin viral mi yoksa bakteriyel mi olduğunu ayırt etmeksizin gereksiz yere antibiyotik yazmaları konusundaki yanlışlığın ise düzeltilmesi gerekiyor.
REÇETESİZ KULLANIM
Bir başka sorunun ise ameliyata alınacak hastaya uygun olmayan antibiyotik ile korunma yapılması olduğu belirtiliyor. Bu arada hastanın eczaneden reçetesiz antibiyotik alması da gereksiz ilaç kullanımının önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar