Bu ne iş Mehdi Bey?

Biyogüven(siz)lik Kurulu’nun, 13 GDO’lu mısır çeşidinin ithalatına izin vermesini değerlendiren Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer; “Bir gün önce GDO’ya izin vermiyoruz diyen bakanlığın bir gün sonra 13 GDO’lu mısıra izin verdiği ortaya çıktı. Bu davranış, bu toplumunla alay etmektir” dedi.

Bu ne iş Mehdi Bey?

Biyogüven(siz)lik Kurulu'nun, 17 Kasım 2011 tarihinde yaptığı toplantıda, çoğunluğu Monsanto'ya ait olmak üzere 13 GDO'lu mısır türünün ithalatına izin verdiği ortaya çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in yazılı soru önergesine önceki gün verdiği cevapta; "26 Ocak 2011 tarihinden itibaren bugüne kadar 3 adet GDO'lu soyanın ithalatına izin verilmiştir” demişti.

26 Kasım 2011 tarihinde Diyanet İşler Başkanlığı'nın Afyon'da düzenlediği “Günümüzde Helâl” başlıklı sempozyumunda konuşan, Biyogüven(siz)lik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı ise “Bugüne kadar hiç GDO'lu mısıra izin verilmedi, sadece 6 çeşit GDO'lu soya ithalatına izin verildi” demişti. Aksi yöndeki itirazlara da “GDO'lu mısıra ise izin verildiği doğru değildir” diye reddetmişti.

Yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'ne verdiği 03.11.2011 tarih ve 037686 sayılı bilgi edinme cevabi yazısında da; “2011 yılının ilk 6 ayında, GDO'lu yem veya yemlik madde ithali 22 farklı firma tarafından gerçekleşmiştir” denilmişti.

A) Biyogüven(siz)lik Kuru1u Başkanı'nın, 17 Kasım'da 13 çeşit GDO'lu mısıra izin verilme kararına (karar için bakınız) imza atmasına rağmen, 26 Kasım'da Afyon'da yaptığı konuşmada bunu inkâr etmesi ve 100 dolayında seçkin kişiyi ve kamuoyunu yanıltması;

B) Bakanlığın 3 Kasım 2011 tarihli resmi yazısında, 22 firmaya GDO'lu soya için ithalat izni verildiğini belirtmesine karşın, Bakanın bir milletvekiline sadece 3 çeşit soyaya izin verdiklerini açıklaması nasıl bir anlayışın ürünüdür?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın toplantısında, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı'nın “Bakanlığın 2011 yılında İstanbul'da yaptığı piyasa denetimlerinde, 4 bin dolayındaki numuneden 1600'den fazla üründe GDO tespit edilmiştir” ifadesine karşın, Biyogüven(siz)lik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı'nın yönettiği oturumda, “Evet Bakanlıktan bana verilen bilgide bu yönde, ancak bu ürünler Biyogüvenlik Kanunu'nun yürürlüğünden önceki dönemde yapılan ithalatlara ait ürünler olmalı” şeklindeki teyidi de göstermektedir ki, GDO'lu ürünler Türkiye'de serbest dolaşımdadır.

Kamuoyu bilmelidir ki; Türkiye'deki biyogüven(siz)lik kanunu amacını tarif ederken, “genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskleri engellemek” cümlesiyle başlamaktadır. İkinci maddede ise “Veteriner tıbbî ürünler ile Sağlık Bakanlığınca ruhsat veya izin verilen beşeri tıbbî ürünler ve kozmetik ürünleri bu Kanun kapsamı dışındadır” hükmüyle; insanî ilaç, kozmetik ve veteriner ilaçlarının GDO'lu olmasına açıkça izin vermektedir.

Beşinci maddedeki yasaklar sıralanırken ise; “GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları, devam mamaları ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması” şeklindeki kısmî sınırlamaya rağmen, sürekli olarak “GDO yasak” ifadesiyle toplum bilinçli bir şekilde yanıltılmaktadır. ‘GDO yasaktır' açıklaması yapmaktan bir türlü geri durmayan Bakanlık ve bağlı organı, kurulduğu günden bu yana kendisine yapılan her türlü GDO'lu ürün ithalat müracaatına izin vererek bizlerle alay etmektedir.

Bakanlığın sitesinde yer alan bilgiye göre, ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone, 2 Aralık 2011 günü Bakan Mehdi Eker'i makamında ziyaret eder. Bu ziyarette Bakan Eker, ABD Elçisine “Amerika Birleşik Devletleri ile işbirliğine açığız” diyor. Bakanın bu sözleri şimdi daha iyi anlaşılıyor. Görülüyor ki, Türkiye'de GDO konusunda söz bitmiştir.”

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.