Burger King'in (maret) 'salmonella ve listeria Bakterili et' davası Ağır Ceza'da Bakteri taşıyan 160 bin hamburgeri piyasaya sürdüğü iddia edilen Burger King ile dağıtım firması Fasdat Gıda hakkında açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya artık Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Son duruşmada iki ilçe tarım görevlisi de bakterili etlerin kendi kontrollerinde imha edilmediğini itiraf etti.
Fast food devi Burger King'e et tedarik firması T&T Gıda ve Fasdat Gıda arasında yaşanan bakterili et tartışmasında yargı süreci devam ediyor. Geçen nisan ayında Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava, Asliye Mahkemesi'nden alınarak Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. Davanın ikinci duruşmasında ayrıca önemli bir ayrıntı ortaya çıktı.
Tutuksuz olarak yargılanan Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Mustafa Sözbir ve Nejla Filiz, bakterili etlerin kendi kontrollerinde imha edilmediğini, Fasdat yetkililerinin tutanağa geçirdiklerini itiraf etti. Geçen yıl eylül ayında fast food devi Burger King'in salmonella ve listeria bakterileri taşıyan 160 bin adet hamburgeri piyasaya sürdüğü iddia edilmişti.
Bakanlık, ilgili firmalara bakterili etlerin akıbetini sormuş, şirket önce Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiğini, daha sonra ise Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'nde tüketildiğini öne sürmüştü.
Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Gebze Cumhuriyet Savcılığı tarafından Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 204/1 ve 53. maddesi gereğince 'resmi belgede sahtecilik', Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü çalışanları Nejla Filiz ve Mustafa Sözbir hakkında da Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmıştı.
Davanın ikinci duruşması önceki gün yapıldı. Hakim Kadriye Erdoğan, Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bundan sonra Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi. Buna gerekçe olarak da Nejla Filiz ve Mustafa Sözbir hakkında Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde derdest dava bulunduğu, bu dosya ile ceza mahkemesinin 2011/133 esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı sebebiyle CMK'nın 10. ve 5395 sayılı kanunun 17/3 maddelerini gösterdi.
Öte yandan duruşmada son savunmalarını yapan sanıklar Filiz ve Sözbir, Fasdat yetkililerinin, bakterili etleri imha ederken yanlarında olmadıklarını itiraf etti.
Fasdat Gıda'nın o tarihlerde birtakım etleri imha ettiğinden dolayı İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirimde bulunduğunu dile getiren Sözbir, "Biz de bu bildirimler üzerine firmaya gittik. Birtakım et ürünlerinde bakteri çıktığından dolayı imha ettiklerini söylediler. Biz de diğer sanık ile beraber bu konuda bir tutanak tuttuk. Tutanakta sözü edilen, bu gıda maddelerinin bizzat imha görerek belgelendirmedik. Sadece firma yetkililerinin beyanlarını tutanağa geçirerek imzaladık." ifadelerini kullandı.
Sanık Nejla Filiz de imha işlemleri sırasında olay mahallinde bulunmadıklarını, sadece Fasdat yetkililerinin beyanlarını tutanağa geçirdiklerini söyledi. Bir sonraki duruşma 13 Eylül 2011'de görülecek.
İŞTE İLGİLİ OLAY:
MARET ürünlerinde ölümcül bakterler tespit edildi
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar