Çalıştığı fastfood zincirinin hamburgerini öğlen yemeği olarak yemediği ve arkadaşına verdiği için işten atılan Eyüp Kaya, 4 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı. Kaya, açtığı dava ile 5 bin 600 lira tazminat aldı.
'Yağlı yiyemem dedim'
Burger King'in İstanbul'daki bir şubesinde motorlu kurye olarak çalışan Eyüp Kaya'nın olayı, verdiği bilgilere göre şöyle gelişti:
* Hamburger zincirleri, çalıştırdıkları personele öğle yemeği parası vermiyor. Bunun yerine tüm personelden her öğlen hamburger yemeleri isteniyor.
* Eyüp Kaya'ya da, yaklaşık 3 yıl çalıştığı Burger King'te her öğlen hamburger yiyeceği söylendi.
* Ancak Kaya, yağlı yiyecek tüketemediğini, bu tür yiyeceklerin sağlığını bozduğunu işyeri yönetimine bildirdi.
* Yönetim, şirket kuralları gereği yemek parası verilemeyeceğini, başka yerden sipariş edilen yemeklerin parasının da ödenemeyeceğini Kaya'ya bildirdi.
Pizzacıyla takas etti
* Asgari ücretle çalıştığı için öğle yemeğini finanse etmekte zorlanan Kaya, çareyi aynı yöntemi uygulayan pizza şirketi çalışanlarıyla kendi yemeğini takas etmekte buldu.
* Böylece bazı günler hamburgerini pizzacıda çalışan ve pizzadan bıkmış kuryeye verecek, karşılığında da onun pizzasını yiyecekti.
İşten atılma nedeni
Eyüp Kaya, zaman zaman da yiyemediği hamburgerini başka arkadaşlarına ikram etti.
* Özellikle hemen yakındaki okullardan gelen bazı yoksul öğrencilere yemeğini verdi. Ancak bu durum kısa sürdü.
* Kaya'nın hamburger hakkını yemek yerine, arkadaşlarına verdiğini tespit eden şirket yönetimi, şirket kurallarını çiğnediği gerekçesiyle tazminat ödemeksizin 20 Haziran 2007'de işine son verdi.
Yargıtay da onadı
* Her gün hamburger yeme zorunluluğundan kurtulmak isterken işinden olan Kaya, İstanbul 3. İş Mahkemesi'ne dava açtı.
* Mahkeme, söz konusu şirket kurallarını ihlal etmenin tazminatsız işten çıkarma hakkı vermediği sonucuna varıp, şirketi Kaya'nın tazminatını faiziyle birlikte ödemeye şirketi mahkum etti.
* Şirketin itirazı sonucu dava Yargıtay'a taşındı. Yargıtay da Eyüp Kaya'yı haklı bulan tarihi kararını verdi.
* Böylece Kaya, 4 yılı aşan hukuk mücadelesinden başarıyla çıktı, şirketten 5 bin 600 liralık tazminatını aldı.
'Umarım 10 binlerce arkadaşım kurtulur'
Eyüp Kaya, sadece Burger King'te değil fastfood sektöründeki tüm yerli ve yabancı şirketlerin öğle yemeği konusunda benzer mantıkla çalıştığını belirtirken, "Öğle yemekleri bizim için adeta zulme dönüşüyor. Personelini yıllarca aynı yemeği yedirmeye zorlamak insan haklarına aykırı. İş bulamayan insanlar çaresiz boyun eğiyor. Umarım benim kazandığım dava on binlerce sektör çalışanına emsal teşkil eder, bu zulüm biter" dedi. (Erdoğan Süzer/Bugün Gazetesi)
Ezgi Başaran yazdı: Bu hamburgeri hazmedebilecek misiniz?
Anneler dikkat! Bu yiyecekleri çocuğunuzu sizden koparabilir
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar