Çocuklara meyve suyu içirmeyin! Çünkü...

Yazla birlikte su, meyve suyu ve gazlı içeceklere yönelik tüketimler artar. Su hariç hiçbir içecek su ihtiyacını karşılamaz. Bu nedenle 'temiz su' hariç diğerlerini içmek suzunluğu gidermez bilakis susuzluğu tehir ederek artırır. Artan susuzluk kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çocuklara meyve suyu içirmeyin! Çünkü...

Çocuklarda görülen bağırsak enfeksiyonları ve ishaller özellikle yaz aylarında artış gösterir. Bu aylarda fazla hazır meyve suyu tüketiminin ishale zemin hazırladığının altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral, çocuklarda görülen belirtiler konusunda aileleri uyardı.

Çocuklarda yaz aylarında görülen ishalin belirtileri ve nedenleri

Fazla meyve suyu (özellikle marketlerde satılan ve her şey dahil otellerde kolayca ulaşılabilen, gıda boyası içeren) içmekten ve gıda alerjilerinden kaynaklanan ishaller yaz aylarında daha sık görülür. İçme suları ve gıdalarla alınan mikroplar; çocuklarda kusma, ishal, vücuttan su ve tuz kaybına neden olur. En çok “turist ishali” olarak da bilinen E Coli basilinin neden olduğu ishaller görülür. Bu tür ishaller, kanalizasyon sularının karıştığı, kirli sularda yüzülmesi veya bu kirli suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşur ve yeşil, sulu dışkılamaya neden olur. Yeşil dışkılama, bağırsak pasajının hızlandığının ve orta derecede bir ishalin göstergesidir. İshalin şiddetini belirleyen en önemli gösterge ise dışkılama sıklığıdır. İshalin en kötü sonucu aşırı sıvı kaybına bağlı vücuttan su ve tuz kaybı olmasıdır. İshalin en tehlikeli işaretleri 8 saat boyunca gözyaşı olmaması ve idrar yapamama şeklinde gözlenebilir. İshaller birkaç gün ya da bir hafta sürebilir. Asıl tedavi, su ve tuz kaybını önlemek, ishalle kaybedilen sıvıyı ağız yoluyla geri kazanmaktır. İshal tedavisinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntemdir. Çocuğun yaşına ve ishalin şiddetine göre diyet uygulanmalıdır.

Bağırsak enfeksiyonları neden yazın daha sık görülür?

* Artan sıcaklık ve neme bağlı olarak vücuttan su kaybının çok olması, susama hissinin çok artması ve bunun sonucunda bulunan suyun temiz olup olmadığına bakmadan tüketilmesi (özellikle pikniklerde dere ve akarsulardan),

* Sıcaklarda yiyeceklerin çabuk bozulması ve bozuk olup olmadığı anlayamadan tüketilmesi,

* Her şey dahil otellerde yiyeceklerin açıkta olması,

* Dışarıda tükettiğimiz yiyeceklerin özellikle yeşilliklerin temiz olmayan suyla yıkanması yaz aylarında bağırsak enfeksiyonu görülme sıklığını artırır.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen bir uzmana başvurun!

* Çocuğunuz 8 saattir idrarını yapmıyorsa,

* Dışkısında kan varsa,

* Şiddetli karın ağrısı gözleniyorsa,

* İshali 1 haftadan uzun sürmüşse,

* 72 saattir ateşi varsa,

* 48 saatlik diyete rağmen düzelme yoksa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
(Hürriyet)

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.