Columbia Üniversitesi'nin araştırmasına göre, BPA adıyla bilinen Türkiye'de içme sularının konulduğu damacanalarda da kullanılan ‘Bisfenol A' maddesi çocukta astım riskini artırıyor.
ABD'deki Columbia Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan ve "Journal of Allergy and Clinical Immunology" dergisinde yayınlanan bir araştırmada gebeliklerinin son üç ayı içinde izlenen 568 kadın ve bu kadınlardan doğan çocukların 3, 5 ve 7 yaşlarında idrar BPA seviyeleri ölçüldü.
Vatan Gazetesinin haberine göre,
Doktorların incelemesi sonucu 5-12 yaşlar arasındaki çocukların semptomlarına, solunum fonksiyon testlerine ve tıbbi hikâyelerine dayanılarak astım teşhisi kondu. Bu çocukların yüzde 90'dan fazlasının idrarında BPA bulunduğu belirlendi. Ayrıca BPA seviyesiyle astım ve hırıltılı solunumunun ilişkili olduğu ortaya çıktı. 3, 5 ve 7 yaşlarında en yüksek BPA seviyelerine sahip olan çocuklarda ise astım riskinin yüzde 40 daha fazla olduğu hesaplandı.
Hormonları bozuyor
Hormon bozucu bir madde olarak bilinen BPA'yla ilgili çeşitli araştırmalar bu maddenin kadınlarda seks hormonlarını artırdığını, erkeklerde seks ve tiroit hormonlarını azalttığını, kız çocuklarında erken buluğa, erkeklerde sertleşme, erken boşalma ve kısırlık gibi sorunlara yol açtığını ortaya koymuştu. Uzmanlar BPA'nın öğrenmeyi güçlendirdiği, saldırganlığı artırdığı, obezite, diyabet, astım, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine yol açtığını iddia ediyor. Bu yüzden bir süre önce ABD, Avrupa ve Türkiye'de bebek biberonları ve mama kutularının iç yüzeyinde BPA kullanılması yasaklanmıştı.
Cam kap kullanın
ABD Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü şu önerilerde bulunuyor:
- Plastikten yapılmış yiyecek kaplarını mikrodalga fırında kullanmayın.
- 3 ve 7 (Türkiye'de su damacalarında kullanılan) numaralı geri dönüşüm işareti taşıyan kaplarda bulunan besinlerden uzak durun.
- Kutudaki yiyecekleri tüketmeyin.
- Özellikle sıcak yiyecekler için mümkün olduğu kadar cam, porselen veya paslanmaz çelikten yapılmış olanları kullanın.
- Damacana ve pet suları içmeyin
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar