Damacana sular neden kirli?

Sağlık Bakanlığı'nın kaliteli olmayan damacana su firmalarını açıkladı. Bu konuyu Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer’le konuştuk.

Damacana sular neden kirli?

Engin Dinç'in röportajı / on5yirmi5.com

Sağlık Bakanlığı, kaliteli olmayan damacana su firmalarını açıkladı. Açıklamada birçok su firmasının sularının kaliteli olmadığı ve tehlike sınırında olduğu ortaya çıktı. Bu konuyu Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer'le konuştuk.

Sağlık Bakanlığı su raporunu açıkladı. Buna göre neredeyse içebileceğimiz su kalmamış. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

İçilecek su kalmadı kısmı doğru olmaz ama en azından pazarlanan kaynakların önemli bir kısmı maalesef kirlilik taşıyor. Tabi yüzde 100 bir kirlilikten söz edemiyoruz. Ama kimisinde yüzde 100 kirlilikten söz edilebilir; kimisinde daha alt düzeylerde kirlilikler var. İnsanlar ya da devletler, kamu otoriteleri ya da özel sektör petrol aramak için milyonlarca, milyarlarca dolar ararken temiz su kaynaklarını keşfetmek için de gayret sarf edip, biraz daha harcama yapıp temiz su kaynaklarına yönelmeleri lazım. Bir kaynak kirlenmişse ya da kirliyse o kaynak daha ekonomik diye, daha kolay elde ediliyor diye o kaynaktan temin yapılmamalı. Bir de su kaynaklarının çevrelerinde mutlaka koruma alanları oluşturulması gerekiyor. Çünkü endüstriyel ve tarımsal atıklar su kaynakların bozulmasına yol açıyor.

Peki plastik damacanalarda veya uygunsuz şartlarda saklanması da suların bozulmasına sebep oluyor herhalde… Firmalar da buna pek dikkat etmiyor herhalde…

Tabi bizim çalışmamız kaynaktaki değerlere yönelik. Damacanaya girdikten sonra nasıl bir sonuç var, bu konu bizim çalışma alanımız içerisinde değil. Ama hala güneşte depolayanlar ki, -bize de sürekli tüketicilerden fotoğraf ve benzeri bilgiler gelmeye başladı yoğun bir şekilde- açıkta taşıyanlar, tüple birlikte taşıyanlar vb. birçok uygunsuz uygulama maalesef devam ediyor. Ama bu ne kadar yaygındır; bu kısmı tabi Sağlık Bakanlığı yetkililerinin denetimleri sonucu ancak bilinebilir. Uç örneklerle, pazardaki bu tür örneklerden hareketle tüm firmaları suçlamak istemeyiz.

Kaliteli olmayan suların açıklanması uygulaması doğru bir uygulama mı? Sonuç veriyor mu?

Sonuç veriyor, çünkü biz sular kirli deyip bütün sektörü zan altında bırakmış olsaydık, bu kez de ‘kim kirliyse onu açıkla' diyeceklerdi. Tabi sektörde en azından kirli sularda gözükenlerin bir bölümünden yazılı ve sözlü tepkileri alıyoruz. Ama bu tepkiler doğaldır. Çünkü pazarı bozuluyor belki. Çok da hoş karşılıyoruz, tepki vermek en doğal hakları. Ama bizim de tükettiğimiz suyun içeriğini bilmemiz bizim en doğal hakkımız. Bu nedenle tepki gelmesini doğal karşıladığımız gibi herkesin de açıklanan sonuçları doğal karşılaması lazım. Çünkü sonuçlar tamamen Sağlık Bakanlığı'nın kendi aldığı numuneler, kendi yaptığı analizlerin sonucudur. Bir güvensizlik varsa, bu güvensizlik bize değil Sağlık Bakanlığı'na yönelik olması lazım.

Sizin eklemek istedikleriniz neler?

Biz tabloyu sürekli güncelliyoruz. İkinci güncelleme de bugün yapıldı. Şu an yayında. Firmaların sıralamaları da sürekli değişiyor. İki su markası daha olumlu hale geldi. Sağlık Bakanlığı yaptığı analiz verilerini

 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.