Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Türkiye’de GDO yoktur” şeklindeki iddialarının aksine piyasa denetimleri sırasında GDO tespit ettikleri ortaya çıktı. Yayınımız üzerine Bakanlıktan yazılı açıklama geldi.
MILUPA ÜRÜNLERİNDE GDO
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında aldıkları “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelemesi sırasında GDO tespit ettiler.
GDO'nun varlığından emin olmak için Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı'na ait şahit numuneleri Ankara Kontrol Laboratuarı'nda gönderdiler.
Ankara Kontrol Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın GDO içerdiği kesinleşti.
MILUPA'YA TOPLATMA
Bunun üzerine GDO'lu Milupa'ların ürünlerin toplatılması için, 80 il Valiliği'ne yazı gönderildi.
BAKANLIK TEŞHİR ETMEDİ
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin ele geçirdiği belge, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca henüz teşhir edilmedi. Ancak Bakanlığı'n Gıda Hareketi'ne yaptığı özel açıklama ile işlem ve süreç doğrulandı.
İşte Türkiye'nin zehirlenmesinin belgesi:
|
TARIM BAKANLIĞI'NDAN GIDA HAREKETİ'NE ÖZEL AÇIKLAMA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın piyasa denetimleri sırasında “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün GDO tespit etmesi ile ilgili yayınımız üzerine Bakanlıktan resmi açıklama geldi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Gıda Hareketi'ne yazılı bir açıklama gönderen Basın ve Halkla İlişkiler Müşavir Vekili Kudret Doğandemir, yayınlanan belgeyi doğruladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ürünün toplatıldığı ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.
İŞTE BAKANLIĞIN RESMİ AÇIKLAMASI
"İnternet sitenizde yer alan bir bebek maması firmasına ait ithal bebek mamasında GDO tespit edilmesine yönelik bilginin kamuoyuna açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur; söz konusu bebek mamasının ithalat kontrollerinde GDO analizi yaptırılmış GDO tespit edilmediğinden ithalatına izin verilmiştir. Ancak piyasa denetimlerinde GDO tespit edildiğinden bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır. Bilgilerinize arz ederiz"
|
MILUPA'CILARA 12 YILA KADAR HAPİS
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasında olay hakkında hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.
5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu'nun 15. maddesi, gıdalarda GDO bulunduranlara 5 ila 12 yıl arasında hapis cezası öngörüyor.
İŞTE 5977 SAYILI BİYOGÜVENLİK KANUNU'NUN 15. MADDESİ:
MADDE 15 – (1) GDO ve ürünlerini bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
BAKANLIĞIN BELGESİNİN AKSİNE MILUPA İSE KENDİNİ SAVUNDU
Yayınımız üzerine tedirgin olan Milupa üreticisi Gıda Hareketi'ni arayarak görüşme talep etti. Bu tür konularda görüşmeye kapalı olduğumuz ancak yazılı açıklama yapılması durumunda yayınlayacağımızın bildirilmemiz üzerine ise aşağıdaki açıklamayı gönderdiler.
Bir üreticinin "evet ürünümüzde GDO var" demesini beklemiyoruz. Ama kendini savunma hakkınıda saygı duyuyoruz.
|
MEHDİ EKER'DE MILUPA İLE İLGİLİ KONUŞTU
Mulipa'nın bir ürününde ‘GDO' tespit edildiği yönündeki soru üzerine Bakan Eker, şunları söyledi:
“Biz Türkiye'de bebek mamalarında ve insan gıdalarında, insanların tükettiği hiçbir gıdada, GDO'ya hiçbir şekilde izin vermiyoruz.
Burada da laboratuvarlarımız, piyasa denetimleri esnasında bir mamada tahıl içerisinde ‘var- yok' analizinde, bu milyonda bir de olabilir, çok küçük bir şeyde olabilir.
O şu anda ileriki tetkiklerde ortaya çıkar. Ama biz hiçbir şekilde tolere etmiyoruz. Bu tespit edildi ve tespit edilince, ürünün toplatılmasına karar verildi.
Savcılığa intikal ettirildi. Bakanlık, ayrıca soruşturma açtı. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Biz hiçbir şekilde GDO' lu ürüne toleransımız yok.”
Kaynak: www.gidahareketi.org
MILUPA'NIN SABIKASI İLK DEĞİLMİŞ
Milupa bakterili mamayı geri topluyor
Bebeğine tabiî mama yapmak yerine MILUPA kullanan anneler de şikayetçi
Sağlık Bakanlığı'ndan Aptamil PDF'yi toplatma kararı
Danone Türkiye'ye ağır suçlama: "Anneler yanıltılıyor"
Milupa ve Nestle'nin mamaları yetersiz
--------------------------------------------------------------------
YAYINIMIZIN MEDYA YANSIMASI
YeniŞafak özel: Milupa'da GDO alarm
AHaber: Milupa mamada GDO çıktı
Milliyet: Milupa mamada GDO çıktı!
Sabah: Milupa mamada GDO çıktı
Akşam: Ünlü bebek mamasında skandal
YeniŞafak: Ünlü bebek mamasında skandal
EnSonHaber: Milupa Aptamil'de GDO tespit edildi
Star: Milupa için 80 ilde toplatma kararı
Radikal: Milupa için 80 ilde toplatma kararı
Yurt: Milupa için 80 ilde toplatma kararı
Odatv: Bebeklerin her gün yediği o gıdalar zehirli çıktı
Aktüel: Ünlü bebek mamasında GDO çıktı
İnternethaber: Aptamil mamaları toplantıyor! Bakanlık doğruladı
Analizmerkezi: Milupa Bebek Mamasında GDO Tespit Edildi!
Haber7: Ünlü markada GDO şoku! 80 ilde toplatılıyor
Fox: Bebeklerimiz zehirleniyor! APTA..L yerine konulmayın!
T24: Bebek maması GDO'lu çıktı, 80 ilde toplatılma kararı alındı!
Sözcü: Bebeklerin her gün yediği o gıdalar zehirli çıktı
Milli Gazete: Milupa mamada GDO çıktı, Bakanlık deşifre edemedi
Türkiye GDO'yu resmen serbest bıraktı from Gıda Hareketi
GDO yönetmeliğinin değiştirilmesinin gerçek amacı hakkında şok itiraflar
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar