Doğurganlık hızı kaça düştü?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, katıldığı nikâh törenlerinde çiftlere ısrarla 'üç çocuk yapın' demesinin sırrı çözüldü. Aile başına düşen ortalama çocuk sayısı 2.

Doğurganlık hızı kaça düştü?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2001 ila 2008 yıllarını kapsayan doğum istatistikleri sonuçları, Türkiye'nin doğurganlık hızının 2 çocuğa düştüğünü ortaya koydu. Sonuçlara göre toplam doğurganlık hızı 2001 yılında 2,37 çocuk iken 2008'de 2,10 çocuk oldu.

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS), 2001 yılında çevrim-içi (on-line) uygulamaya geçerek doğum istatistikleri bu veri tabanından elde edilmeye başlanmıştı. Çalışma sayesinde ilk kez 2001-2008 yıllarına ilişkin doğum verileri duyuruldu. Buna göre 2001 yılında 1 milyon 321 bin 890 bebek dünyaya geldi. 2008'de bu oran 1 milyon 262 bin 333'e düştü. Doğumların yüzde 51'i erkek, yüzde 49'u ise kız olarak gerçekleşti. Raporda, nüfusun azalmasıyla ilgili de çarpıcı sonuçlara yer verildi. Bir kadının doğurgan olduğu dönem (15-49 yaş grubu) boyunca dünyaya getirebileceği ortalama çocuk sayısını ifade eden 'toplam doğurganlık hızı', 2001 yılında 2,37 çocuk iken 2008 yılında 2,10 oldu. Buna göre, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca sahip olabileceği ortalama çocuk sayısı 2'ye düştü. Doğum hızı bölgelere göre incelendiğinde ise Güneydoğu Anadolu geçen yıl binde 27,4 ile en yüksek, Batı Marmara binde 11,6 ile en düşük bölge olarak tespit edildi. (zaman)

Türkiye'de her 100 kişiden 25'i kısır

Türkiye'de 1975 yılında %2 olan kısırlık; 2004'de %10, 2005'de %15 2009'da %25'lere ulaştı. Kısırlık için önesürülen birçok nedenin yanısıra en önemli neden olarak: GDO'lu meyve ve sebzeler ile gıdalara eklenen katkı maddeleri gösteriliyor. Türkiye'de kısırlaşma bu hızla ilerlerse 2020'den yüzde 50'leri bulacak. 2030'larda ise %100'lere dayanabilecek. Daha şimdiden Türkiye'de nufus artışı eksi seviyelerde. (Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi)

Türkiye'de her 100 kişiden 25'i kısır (Video)

 

Türkiye ve dünya nüfusu nereye gidiyor. Bu gidişle Türkler tarihten silenecek mi?(Video)

 

Doğum yapacak anne adayları aman dikkat (Video)

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.