Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda, GDO’lu ürünlerin insan sağlığı ve gelişimi için potansiyel riskler taşıdığı açıkça belirtiliyor. Ben buradan politikacılarımıza sesleniyorum. GDO’lu ürünlere mutlaka yasak getirilmelidir.
EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Türkiye‘de tüketilen ürünlerin çoğunda GDO bulunduğunu belirterek, “Kola, meyve suyu, gazoz, pasta ve baklava gibi çok tüketilen ürünler GDO'lu. Türkiye 2009 yılında 1 milyon ton GDO'lu mısır almış. Şimdi bu gerçekler ortada iken, ‘Biz GDO tüketmiyoruz' demek yanlış olur. GDO'lü ürünler insan sağlığını ve tarım ekonomisini tahrip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporunda, GDO'lu ürünlerin insan sağlığı ve gelişimi için potansiyel riskler taşıdığı açıkça belirtiliyor. Ben buradan politikacılarımıza sesleniyorum. GDO'lu ürünlere mutlaka yasak getirilmelidir. Biz, doğanın hakimi olmak yerine, onun bir parçası olmayı tercih etmeliyiz” diye konuştu.
Güneş enerjisi görünümlü baz
Manisa'da su deposu görünümlü baz istasyonunu ardından, şimdi de Kazım Karabekir Mahallesi'nde üç katlı bir apartmanın çatısında güneş enerjisi görünümlü baz istasyonu ortaya çıktı. Mahalle sakinleri, baz istasyonun kaldırılması için başlattıkları kampanya çerçevesinde 200 imza topladı.
Mahalle sakinlerinden Tekin Aydın, para uğruna sağlıklarının satıldığını ileri sürüp, “Baz istasyonunun zararları herkesçe malum. Bunlar bilinirken hala kuruluyor olmasını anlamıyoruz. Çevre sakinlerinin, masum çocukların sağlıkları hiçe sayılıyor. Baz istasyonunun kaldırılması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Topladığımız imzaları valililiğe vereceğiz. Çevremizde sağlığımızı tehdit eden baz istasyonlarını istemiyoruz” dedi. Mahalleli, GSM şirketi ve evsahibi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını da kaydetti.
Kaynak : Milliyet
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar