EHEC virüsü can almaya devam ediyor

Kuzey Almanya’da ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanabilin ağır bağırsak enfeksiyonuna yol açan EHEC bakterisi tehlikesi büyüyor.

EHEC virüsü can almaya devam ediyor

Salgın hastalığın en yoğun olduğu Hamburg'da bir okulun 10. sınıfı tatil edilirken, uzmanlar salatalık, domates ve maruldan uzak durun çağrısını tekrarladı.

Almanya'nın kuzeyinde yaklaşık 10 gün önce ortaya çıkan ölümcül EHEC (enterohemorajik escherichiacoli) adlı bakteriden ölenlerin sayısı 11'e çıkarken, çok sayıda hasta da yoğun bakımda tedavi edilmeye çalışılıyor. Tıp dünyasının çaresiz kaldığı ve hasta sayısının şu anda bini geçtiğini kaydeden uzmanlar, en fazla hastanın bulunduğu Hamburg'da artık hastaların komşu şehir ve eyaletlere sevkedildiği bildirildi.

Hastalığın ciddi boyutlara ulaştığını belirten Hamburg Üniversitesi Hastanesi (UKE)Yönetim Kurulu Başkanı Jörg Debatin, halen yoğun bakımda 4 genç ve 1 yetişkin olduğunu belirterek, “Hepimiz kendimizi gençleri de kaybedebileceğimize hazırlamalıyız.” dedi. Sayının artması halinde yeni hasta kabul edemeyeceklerini ifade eden Debatin, UKE'nin kapasitesinin 60 olduğunu belirterek, hastalığın yeni bulaştığı kişi sayısında gerileme olduğunu, ancak hastalığa bağlı olarak gelişen ve HÜS sendromu olarak bilinen kılcal damar kanaması sonucu anemi ve akut böbrek yetmezliğine sebep olan hemolitik üremik sendromundan dolayı tedavi görenlerin sayısının sabit olduğunu söyledi.

EHEC bakterisinden dolayı Hamburg Otmarschen semtinde dört öğrencinin hastalığa yakalanması nedeniyle bir okulun 10. sınıfı bir haftalığına kapatıldı. Avrupa Birliği EHEC bakterisinin dünyada meydana gelen en büyük salgın hastalıklardan biri olarak değerlendirirken, salgın Almanya'nın en büyük salgın hastalığı olarak kabul ediliyor.

Uzmanlar, salatalık, domates ve marul çeşitlerinden uzak durulması çağrısı yapıyor. Hastalığın salatalıktan bulaştının anlaşılması üzerine Federal Tüketicileri Koruma Bakanı Ilse Aigner (CSU) ve bulaşıcı hastalıkları araştıran Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Reinhard Burger yaptıkları açıklamalarda salatalık, domates ve her türlü marul çeşidinden uzak durulması çağrısını tekrarladılar. Augsburger Allgemeine gazetesine konuşan bakan Aigner, bir araştırmada yer aldığı gibi halkın yüzde 58'nin korkudan bu sebzelerden uzak durduğunu belirterek, “Almanya ve İspanya'da uzmanlar EHEC bakterisinin tam olarak nereden geldiğini tespit edene kadar salatalık, domates ve marul türü sebzeler en büyük tehlike.” dedi.

Bayerische Rundfunk Radyosuna konuşan RKI Başkanı Reinhard Burger de, daha önce yaptığı salatalık, domates ve marul çeşitlerinden uzak durun çağrısını tekrarlayarak, “Üreticilerin kaygılarını anlarım. Ancak halkın sağlığı daha önemli.” dedi.
Bu arada bazı uzmanlar, EHEC bakterisinden korunmak için çiğ olarak tüketilen sebze ve meyvelerin yemeden önce iyice yıkanması gerektiğini belirterek, özellikle meyvelerin kabuklarının soyulmasını, RKI ise tüm gıda maddelerinin tüketilmeden önce iyice pişirilmesini tavsiye ediyor.

Ölümcül bakteri Avrupa'yı sarıyor

İsveç'te ''EHEC'' olarak bilinen, sağlığı tehdit eden ve ölümlere de neden olabilen bakterinin 25 hastada tespit edildiği bildirildi.

Daha önce Almanya'da ortaya çıkan salgın hastalık vakalarına İsveç'te de rastlandığı açıklandı. İsveç Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden bugün yapılan açıklamaya göre, ''EHEC'' olarak bilinen ve bir bakteriden kaynaklanan salgın hastalığına ülkenin değişik bölgelerinde görüldüğü kaydedildi.

Salgın hastalık olarak tanımlanan vakaların çoğunun Almanya'da bulunduğu da hatırlatılarak, hastalığın belirtilerinin mide bulantısıyla birlikte kusma ve ishalle ortaya çıktığı ifade edildi. Ağır vakaların böbreklerde hasara neden olabildiği ve ölümlere neden olduğuna işaret edildi.

Yetkililer, salgın hastalığın salatalık gibi yeşil sebze ve meyvelerden bulaştığına da dikkat çekiyor.

İspanya'dan söylentilere tepki


İspanyol hükümeti, Almanya'da beş kişinin ölümüne neden olan EHEC (enterohemorajik escherichia coli) bakterisinin kaynağının, İspanya'dan ithal edilen salatalıklar olabileceğine ilişkin haberlere tepki gösterdi.

İspanya Tarım Bakanı Rosa Aguilar ve Sağlık Bakanı Liere Pajin düzenledikleri basın toplantısında, "Almanya'da ölümlere yol açan EHEC bakterisinin kaynağının, İspanya'dan ithal edilen salatalıklar olduğuna dair hiçbir delil yok" dediler.
"Bakterinin nereden geldiğine ilişkin bir kanıt veya belirgin bir şey yok" diyen Aguilar, Avrupa Birliği Komisyonu'nun da çalışmalarına göre, Endülüs bölgesinde yetişen salatlıklara bakterinin, nakliyat sırasında, yolda veya malın boşaltılması anında bulaşabileceğini savundu.

Alman mevkidaşıyla telefonda görüştüğünü söyleyen Tarım Bakanı Aguilar, gerek İspanyol gerek Alman laboratuvarlarında yapılan analizlerin sonuçlarına ilişkin daha temkinli olunmasını istedi. Aguilar, "İspanya'nın gıda güvenliğine olağanüstü önem verdiğini" kaydetti.

Sağlık Bakanı Pajin de İspanya'da bu bakteriden etkilenen tek bir vakanın bulunmadığının altını çizdi. Pajin, konuyla ilgili Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı'nın araştırmalarının devam ettiğini belirtti.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.