Van’da kahvaltı yapan Başbakan Erdoğan’ın isteği üzerine getirilen yöresel ekmekte çok fazla maya tespit edilince, Tarım İl Müdürlüğü, Emniyet’e 10 bin TL ceza kesti. Gelişmeyi değerlendiren uzmanlar, uygulamayı doğru bulurken halka hergün çok daha fazlası yedirilirken aynı Bakanlığın kılını bile kıpırtatmamasını ise eleştirdiler.
Emniyetin, cezanın iptali için açtığı dava önümüzdeki günlerde görülecek. Hürriyet'in haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim gezisi için gittiği Van'da yediği ekmek mahkemelik oldu.
Erdoğan, 21 Mayıs'ta miting yaptığı kentte geceyi Van Polisevi'nde geçirdi. Erdoğan, polisevinin lobisinde Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'dan sabah kahvaltısı için yöresel ekmek isteyerek, “Van kahvaltısıyla köy ekmeği iyi olur” dedi. Bunun üzerine Orhan, sabah erken saatlerde polisevine 3-4 çeşit yöresel ekmek getirdi.
Ekmekler önce Başbakanlık Çeşnicibaşı Hüseyin Yağan tarafından kontrol edildi, ardından numune alınarak tahlil yapılmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildi. Erdoğan kahvaltıyı Gülşen Orhan, diğer milletvekilleri ve milletvekili adaylarıyla yaptıktan sonra Van'dan ayrıldı.
Erdoğan'ın yediği ekmeklerden alınan numunelerin sonuçları birkaç gün sonra belli oldu. Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan ekmeklerin içinde çok fazla maya tespit edildi. Numune evrakı üzerinde “Van Polisevi” ibaresi bulunduğu için, Bakanlık, Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne sonuçları gönderip Emniyet'e ceza kesilmesini istedi.
Tarım İl Müdürlüğü Emniyet'e gönderdiği yazıda, Erdoğan'a sunulan ekmeğin mayasının fazla olması nedeniyle 10 bin TL ceza kesildiğini, cezanın ödenmemesi halinde yasal faizlerin işleyeceğini bildirdi. Ekmeği kendileri üretmediği halde 10 bin TL ceza yiyen Van Emniyeti, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü. Sonuç alamayan Emniyet, cezanın iptali için mahkemeye başvurdu. Dava önümüzdeki günlerde görülecek.
Milliyet
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar