Etikete domuz ve alkol yazmak artık zorunlu

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi olarak yıllardır dile getirdiğimiz ve Bakanlığa sunduğumuz taslaklar hayata geçti. Artık gıdalara alkol ve domuz eklenmiş ise etikete yazılması zorunlu. Ancak sorun bitmiş değil...

Etikete domuz ve alkol yazmak artık zorunlu

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin önerileri ve taleplerinin hayata geçmiş olması memnuniyet vericidir. Ancak yeterli değildir. Türkiye'de denetimin yetersizliği ve cezaların adil olmayışı sorunun devam edeceği anlamına gelir. Ürünlerine alkol veya domuz ekleyen büyük bir üreticinin alacağı en büyük ceza 10 bin TL dolayında olacaktır. Bu ise tespit edilmesine ve o büyük güce ceza yazma cesaretinin olmasına bağlıdır. Bu da neredeyse imkânsıza yakın bir durum. Bu yerinde ve doğru düzenleme diğer eksiklikler giderilmesi sürece sadece küçük üreticiler üzerinde bir nebze etkili olacaktır. Bu yerinde adımın devamını beklediğimizi ve daha iyi bir gıda/tarım sektörü için bizde katkı yapmayı sürdüreceğimizi duyuruyoruz.

İŞTE GELİŞME İLE İLGİLİ HABER

Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, etiketinde "Alkol içerir" ifadesi yer alacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, hazır ambalajlı gıda üreten işletmeciler, toplu tüketim yerlerine yönelik olan ve hazırlama, işleme, parçalama, bölme veya doğrama işlemleri için toplu tüketim yerlerine arz edilen gıdaların ambalajının üzerinde veya bu ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde veya gıda ile ilgili ticari belgelerin üzerinde yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca zorunlu olan bilgilerin bulunmasını sağlayacak.

Değişiklik uyarınca, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalarda "Tatlandırıcı içerir" veya "Tatlandırıcılı" ifadesi, etikette gıda adının yanında yer alacak. Hem ilave şeker hem de yönetmeliğe göre kullanımına izin verilen bir tatlandırıcıyı veya tatlandırıcıları içeren gıdalarda "Şeker ve tatlandırıcı içerir" veya "Şekerli ve tatlandırıcılı" ifadesi de etikette gıda adının yanında yer alacak.

KAFEİN UYARISI

Adında "kahve" veya "çay" ifadesi yer alan ve kahve, çay veya kahve yada çay ekstratı bazlı içecekler hariç olmak üzere, değiştirilmeksizin tüketimi amaçlanan ve hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecekler, konsantre veya kurutulmuş formda olan ve tüketime hazırlandıktan sonra hangi kaynaktan gelirse gelsin 150 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecek etiketlerinde, "Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez" uyarısı, ürünün adı ile aynı görüş alanı içinde yer alacak.

Kafein miktarı, bu uyarıyı takiben parantez içinde ve yönetmeliğin ilgili maddesine uygun şekilde mg/100 mL olarak bildirilecek.

ÜRÜNDE ALKOL VE DOMZU VARSA YAZILMASI SORUNLU

"Alkol içerir" yazısı Bileşiminde etil alkol ve/veya alkollü içki bulunan gıdaların, üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmışsa, bileşik bileşenin son üründe bulunan miktarına bakılmaksızın "Alkol içerir" ifadesi, etiket üzerinde yer alacak.

Gıdalarda, bileşen ve/veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa, bileşik bileşenin son üründe bulunan miktarına bakılmaksızın, etikette "Domuzdan elde edilen ... içerir" ifadesi, gıdanın adı ile aynı yüzde yer alacak. Gıda işletmecileri her durumda, gıdanın adının, tavsiye edilen tüketim tarihinin veya mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tüketim tarihinin, özel muhafaza koşullarının ve/veya kullanım koşullarının, gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında pazarlayan gıda işletmecisinin adının veya ticari unvanının ve adresinin, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde de yer almasını sağlayacak.

Bu bilgiler, hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi üzerinde bulunuyor ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve kolayca görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek olmayacak. Kayıt işlemine tabi olan gıda işletmelerinde üretilen veya ambalajlanan gıdalar için, gıdanın üretildiği veya ambalajlandığı gıda işletmesinin işletme kayıt numarasının yazılması ve Bakanlıkça onay şartı getirilen gıdaların etiketinde "Gıda onay numarası"nın yazılması zorunlu olacak.

Gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak ve/veya bileşik bileşende etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmışsa, etil alkol ve/veya alkollü içkinin adı bileşenler listesinde bildirilecek. Gıdalardaki Beslenme ve Sağlık Beyanlarındaki genel hükümler, özel beslenme amaçlı gıdalar için geçerli olan mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile uygulanacak. Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları ile uygulama süresi Bakanlık tarafından belirlenerek, Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak. Getirilen diğer bir değişiklikle, farklı tarih bildirim türlerini zorunlu hale getiren mevzuat hükümleri saklı kalmak koşuluyla, iyotlu tuzlar hariç insan tüketimine uygun tuzlarda tüketim tarihinin belirtilmesi zorunluluğu kaldırıldı.

SON TÜKETİM TARİHİ TAVSİYESİ

Tavsiye edilen tüketim tarihi, "Tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi, açık bir şekilde kullanılarak veya "... tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir" şeklinde belirtilecek. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da tarihin etiket üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alacak. Son tüketim tarihi, "Son tüketim tarihi" ifadesi kullanılarak veya "... tarihine kadar tüketiniz" şeklinde belirtilecek. Değişiklikle fırın ürünleri kategorisindeki gıdalar listesine ek yapılarak, tart ve turta çeşitlerinin porsiyon büyüklükleri 65 gram, çörek çeşitlerinde 30 gram olarak belirlendi. (Milliyet)

İŞTE O DEĞİŞİKLİK METNİ:

TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.