Fırın ekmekleri belli standartlara ve seri üretim esaslarına göre yapılır ve besin değeri oldukça düşüktür. Ayrıca ticari olarak satılan ekmek ve hamur işlerinin içinde sağlığa zararlı çok katkı maddeleri kullanılır. Oysa ev ekmeği sade ve doğal malzemelerle, ev mutfağının en sıcak köşesinde, büyük bir özenle yapılır. Üstelik evde yapılan ekmek çok besleyici ve sağlıklı...
EKMEK DEMEK ÖNCE MAYA DEMEKTİR
Fırıncı mayası olarak da bilinen endüstriyel kuru veya yaş mayaların insan sağlığı üzerindeki çok miktarda etkisi olduğundan uzak duruması gerekiyor. Üstelik bu mayasalar genetik teknolojisi kullanılarak yapıldığında en tartışmalı işlemlerde de biri. Buna mukabil evde eşki maya üretmek mümkün.
İşte “Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir" diyen Tuba Gölcüklü'nün ekşi maya tarifi:
EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR?
Önemli not: Maya yapım aşamasında kavanoz ve tahta kaşığın çok temiz olması lazım. Aksi takdirde mayanızda istenmeyen bakteriler oluşup çoğalacaktır. Metal kaşık mayadaki asit ile reaksiyona gireceğinden kullanmamak gerekiyor.
Malzemeler: EVDE HERKES EKMEK YAPABİLİR "Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir" diyen Tuba Gölcüklü'nün Ekmek için evdeki malzemelerin yeterli olduğunu belirtip ekliyor; "Bilinenin aksine, ekmek yapma makinesi de çok elzem değil. Hatta elde yoğurarak daha nefis ekmekler yapabilirsiniz." Malzemeler: Un, su, tuz ve maya
- 3-4 bardak organik tam buğday unu,
- 1 litre şişe suyu,
- 7-8 adet yıkanmış kuru üzüm.
Hazırlanışı:
- Temiz cam kavanozun içini kaynar suyla bolca çalkalayıp yıkayın.
- Yarım bardak un ve yarım bardak şişe suyunu kavanoza koyup tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
- Fermantasyonu hızlandırması için kuru üzümleri ilave edin.
- Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde beklemeye bırakın. (23-28 derece mayanın daha çabuk oluşmasını sağlar. Organik un kullanmak ise ekşi mayanın başarı şansını artırır.)
- 12 saat sonra dörtte bir bardak un ile dörtte bir bardak su ilave ederek mayanızı tekrar karıştırın.
- Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde tekrar beklemeye bırakın.
- 4 gün boyunca her 12 saatte bir aynı işlemi yapın.
- 5. gün kavanozdaki karışımın üstü; açık renkli süngerimsi bir görüntü kazanıyor. Maya kabarıp 1-2 parmak kalınlığında köpük oluşmuş, mayanızda biraya benzer ekşi bir koku varsa ‘işlem tamam' demektir.
- Şartlara göre 3 - 6 gün arasında da kullanıma hazır olacaktır.
- Artık ekşi mayanın içinden üzümler çıkarılıp atılır, maya daha sonra kullanılmak üzere ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır.
Koruma:
Ekşi maya buzdolabında durduğu müddetçe haftada en az bir kere beslemeniz gerekir. Mayanız bir haftanın sonunda buzdolabından çıktığında yüzeyde su birikmiş olabilir. Bu durumda mayayı 1-2 kere karıştırıp yarım bardak un ile yarım bardak şişe suyu ilave ederek besleyin. Mayanın üstü köpüklenir, korkmayın, kapağı kapatıp tekrar buzdolabına koyun.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar