GATA'nın askerleri kobay olarak kullanmasına resmi izin

Hasta askerleri kobay olarak kullandığı iddialarıyla gündeme gelen GATA, resmen klinik araştırma yapacak kurumlar arasına girdi.

GATA'nın askerleri kobay olarak kullanmasına resmi izin

İnsanlar üzerinde yapılan tıbbi araştırmaları da kapsayan ‘Klinik Araştırmalar Yönetmeliği'ne ‘GATA' ayarı geldi. Yeni yönetmelikte, klinik araştırmalar yapabilecek kurumlar arasına Gülhane Askeri Tıp Akademisi de dâhil edildi. GATA geçen yıl klinik araştırmalarda askerlerin de izinleri olmadan kullanıldığı iddiasıyla gündeme gelmiş, akademi bu iddianın doğru olmadığını belirtmişti.

Klinik Araştırmalar Derneği Başkanı Hamdi Akan, “GATA da bir eğitim kurumu, başka kurumlardan farkı yok. Eski yönetmelikte GATA'nın adının olmaması klinik araştırmaların burada yasak olduğu anlamına gelmez. Yeni yönetmelikte daha detaylı bir şekilde adı verilerek düzenleme yapılmış” diye konuştu.

Klinik Araştırmalar Yönetmeliği, geçen hafta sessiz sedasız değiştirildi. Radikal gazetesinin haberine göre yeni düzenleme insanlar üzerinde yapılacak kök hücre nakli araştırmalarını da kapsayacak.

Araştırmalara geleneksel bitkisel tıbbi ürünler, kozmetik hammadde veya ürünleri dâhil insanlar üzerinde diğer tüm madde ve ürünlerle yapılacak klinik araştırmaları, organ ve doku nakli, cerrahi yöntemler ve gen tedavisi de dâhil.

AST-ÜST SORUNU OLABİLİYOR

Yönetmelikte gerçekleştirilen bir diğer değişiklik ise GATA'nın faaliyetleriyle ilgili oldu. Yönetmeliğin ‘Klinik araştırma yapılacak yerler, standartları ve izin başvurusu' başlıklı 16. maddesinde; klinik araştırma yapabilecek yerler arasına ‘Gülhane Askeri Tıp Akademisi dâhil üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezleri, üniversitelere bağlı onaylanmış araştırma geliştirme merkezleri, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi ve bakanlık eğitim ve araştırma hastaneleri' de eklendi.

Klinik Araştırmalar Derneği Başkanı Hamdi Akar, değişikliği yorumlarken, “Baktığınızda GATA da bir eğitim kurumu. Diğer kurumlardan farkı yok. Tek fark hasta potansiyelinin önemli bir bölümü askerlerden oluşuyor ve ast-üst ilişkisine bağlı olarak bazı durumlarda sorun yaşanabiliyor” diye konuştu.

ESKİDEN DE YAPILIYORDU

Askerlik görevini yapan er ve erbaşların söz konusu yönetmeliklerde ‘kısıtlı' olarak nitelendirildiğine dikkat çeken Akar, bu durumda da gönüllü onay formu ve ilgili izinlerin ardından araştırma yapılabildiğine dikkat çekti. GATA'nın yeni yönetmelikte yer almasını ‘daha kapsamlı bir düzenleme' amacına bağlayan Akar, “Eski yönetmelikte adının olmaması yasak olduğu anlamına gelmez. Eskiden de GATA'da araştırmalar yapılıyordu” diye konuştu.

Askerlerin bilimsel araştırmaların dışında bırakılamayacağını kaydeden Akar, “Bir dönem Körfez ülkesine giden askerlerle ilgili araştırmalar ve bu araştırmaların kapsamı tartışılmıştı. Araştırma yapamazsanız, askerlerle ilgili hiçbir bilgi edinemezsiniz” dedi.

Ntvmsnbc

Deney faresi olmaya hazır mısınız?

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.