Tarım Bakanı Mehdi Eker'in sınıf arkadaşı olan Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği (TURKLAB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Demir görevini bıraktığını açıkladı. İşte Demir'i istifaya götüren sebep...
Selami Türkoğlu / Gıdavitrini
Türk laboratuvarcılığının önemli isimlerinden Dr. Can Demir'den tepki istifası. Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği (TURKLAB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Demir, özellikle GDO ile ilgili yaptıkları çalışmalar karşısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gelen baskılar üzerine görevini bıraktığını açıkladı.
BAKANLIK BASKI YAPMIŞ
İstifasıyla ilgili Gıdavitrini'ne özel açıklamalarda bulunan Dr. Can Demir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın GDO'lu ürünlerde Türk toplumunun sağlıklı ve güvenli beslenmesi konusunda güven vermeyen davranışlarda bulunduğunu belirtti. GDO konusunda Bakanlığın TURKLAB üyelerine baskı kurduğunu söyleyen Demir, "Bu baskı sonucu oluşan ortak kanaat şudur: Gıdadan sorumlu Bakan Türk toplumuna GDO'lu ürünleri yiyerek zehirlenin demektedir.
Bakanlık bu konuda TURKLAB üyelerine baskı uyguluyor, üyelere zarar gelmemesi adına görevden ayrılmak durumunda kaldım." şeklinde konuştu.
HİZMETİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ
Demir, kamuoyuyla paylaştığı istifa açıklamasında ise şu ifadelere değindi:
"TURKLAB (Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği) olarak 2012 Mart ayından itibaren; Mehmetçiğe domuz eti yedirilmesi, sahte bal analizleri, sucukta hileler ve analizlerle tespit edilen olumsuzluklar, sebze ve meyvelerde kimyasal kirlilik, sahte iyi tarım uygulamaları, tekstil ürünlerinde kansorojen kimyasal kalıntıların tespiti, kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik analizleri, oyuncaklardaki çocukları etkileyen kimyasal kalıntılar ve kanser riski, polikarbon damacanalardaki memba sularının kirlilikleri ve analiz sonuçları ve en son olarakda marketlerde satışa sunulan ürünlerde GDO analizleri ve tespit edilen GDO'lu ürünler ana başlıkları olmak üzere çoğunluğunu A Haber Deşifre programı, zaman zaman Kanal 8, S Haber, ATV, Star Tv, Radikal ve Akşam Gazeteleri gibi haber programlarında tüketiciyi bilgilendirme, kamu yöneticileri ile ürünlerin sektörünü bilgilendirme çalışmalarını yaptığımız, EUROLAB (Avrupa Laboratuvarlar Birliği) Türkiye temsilciliğini yürüttüğüm TURKLAB Genel Başkanlık görevimden istifa ettim. 09 Ekim 2012 tarihli TURKLAB yönetim kurulu istifamı onaylamıştır. Kamuoyunun, tüketici STK'larının ve özellikle yazılı/görsel basının TURKLAB çalışmalarına yaptıkları destekler için teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla."
"Gelişmiş demokrası bu olsa gerek. Hakikati söyleyeni ve eleştireni sallandır."
İŞTE İSTİFAYA NEDEN OLAN TARTIŞMA
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar