GDO'culardan Avrupa ülkelerine tehdit

BASF firmasının Avrupa’daki GDO araştırmalarını askıya alacağını ve araştırma kolunu ABD’ye taşıyacağı yönündeki açıklamasından sonra şimdi de Monsanto, Fransa’da böceklere dayanıklı mısır satma planlarını rafa kaldırdığını duyurdu. Bu sevindirici gelişme Monsanto ve Basf AB'yi tehdit ettiği şeklinde yorumlandı.

GDO'culardan Avrupa ülkelerine tehdit

GDO'cu EuropaBio Tarımsal Biyoteknoloji Direktörü Carel du Marchie Sarvaas, BASF'ın bu kararının Avrupa için iyi olmadığını iddia etti.

Marchie Sarvaas, ‘BASF'ın kararının Avrupa için iyi olmadığını düşünüyorum çünkü Avrupalı bir şirketin, siyasi ortam karşısında gösterdiği tepkiye örnek teşkil ediyor. Araştırma, iş imkanları ve para, değerini bilecek yerlere gidecek.' dedi.

HEM DAVAYI ÇEKTİRDİLER HEM DE FRANSA'YA BLÖF YAPTILAR

Fransa'da Monsanto'nun Mon810 GDO'lu mısırının satışının yasaklanması yönünde mahkemeye başvuru yapılmı. Başvuruya sinirlenen Monsanto sert tepki göstermiş ve gelişme üzerine dava geri çekilmişti. Dava geri çekilmesine karşısın Monsanto, ülkede MON810 ürününü satmayacağını açıkladı. ‘Monsanto, MON810′in 2012 yılı veya daha sonrasında Fransa'da satılabilir olduğunu düşünmemektedir' şeklindeki Monsanto'nun açıklamasının önünün bir daha kesilmemesi için psikolojik harp yapılıyor yorumlarına neden oldu.

TÜM TEPKİLERE RAĞMEN HÂLÂ KENDİLERİNİ VAZGEÇİLMEZ OLARAK GÖRÜYORLAR

BASF yönetim kurulu üyesi Stefan Marcinowski, ‘Bitki biyoteknolojisinin 21. yüzyıl için kilit bir teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu teknoloji, tüketicilerden çiftçilere, siyasetçilere kadar Avrupa'nın pek çok alanda halen kabul edilebilmiş değil. Bu sebeple bu pazar için ürünlere yatırım yapmak mantıklı değil.' dedi.

Bazı Amerika ülkelerinde tepkilerin bastırılmasını görmezlikten gelen GDO'cular, bunu geniş kabul olarak yorumlayarak; 'GDO'lu ürünler, Avrupa'da hassas bir konu olmaya devam ediyor' diyor. Eurobarometer ve diğer anketler, AB'de GDO'lu ürünlere karşı güvensizliğin yüksek olduğunu bir daha gösterdi. Çevre ve tüketici örgütleri, GDO'lu ürün ve tohumların satışının yasaklanması için kampanyalar yürütüyor.

BASF'IN AVRUPA'YI TERK KARARI GDO TABUNA ÇAKILMI BİR ÇİVİ

Friends of the Earth'ten Adrian Bebb, BASF'ın kararını memnuniyetle karşıladı. Bebb, ‘Bu, Avrupa'da GDO'lu ürünlerin tabutuna çakılmış bir çivi daha. Kimse bunları yemek istemiyor ve az sayıda çiftçi üretmek istiyor. Bu karar, AB'yi daha yeşil ve kabul edilebilir bir çiftçiliğe yönlendirmek için kapıyı açtı' dedi.

Kasım ayında Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller grubu, Avrupa Komisyonu'na yaptığı çağrıda, Avrupa'daki hayvan yemlerinin büyük kısmını üreten Latin Amerika ile ticari ilişkilerini, ürünlerin GDO'lu olduğu ve gıda zincirine girdiği gerekçesiyle yeniden gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.

AP'den geçtiğimiz yıl ise, GDO'lu ürünlerin üretimine yasak getirip getirmeme kararının ulusal hükümetlere bırakılmasına geniş destek gelmişti.

euractiv.com.tr

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.