Yurt, TMO'nun Mersin’deki silolarında 700 bin ton bğdayda GDO tespit edildiğin ihaber yapınca, depolardaki ürünlerden numune alımı durduruldu. Haberimiz üzerine açıklama yapan Tarım Bakanlığı ise 'İncelemelerimiz sürüyor' dedi.
Caner TAŞPINAR/ Yurt gazetesi
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Mersin Şubesi'nde GDO'lu buğday tespit edildiğini duyurmamız üzerine depolardan numune alımının durdurulduğu ortaya çıktı.
YURT, özel bir laboratuvarın TMO Mersin Şubesi'nde bir silo (Yaklaşık 700 bin tonluk depo) buğdayda yaptığı incelemenin analiz raporunu yayınladı. 3 gün önce yayınlanan Analiz raporunda, TMO'nun bir silo buğdayının GDO'lu olduğu tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen TMO yetkililerinin skandalın büyümemesi için depolarından numune alımını durdurduğu öğrenildi. TMO depolarından ürün almak isteyen sanayiciler, alım öncesinde numune alarak inceleme yaptırıyordu. Haberimiz üzerine TMO'nun sanayicilere de numune vermediği ortaya çıktı.
BAKANLIK: İNCELEME SÜRÜYOR
Öte yandan, GDO'lu buğday haberimiz karşısında suskunluğunu koruyan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü telefonlarımıza yanıt verdi. Tarım Bakanlığı Basın Müşavirliği haberimize ilişkin şunları söyledi: “İncelemelerimiz sürüyor; tamamlandığında açıklama yapacağız.”
Telefonla ulaştığımız TMO Mersin Şube Müdürü İsmail Pirimoğlu, haberimize ilişkin açıklamayı genel müdürlüğü yapacağını söyledi. TMO adına resmi açıklamayı yapan TMO Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Ünal sorularımıza yanıt vermeyeceğini belirterek şunları söyledi:
“Gazetenizde çıkan haberleri detaylı bir şekilde inceledik. Haberde yer alan iddialara ilişkin ilgili bürolarımız incelemeler yapıyor. İncelemeler tamamlandığında gerekli açıklamayı yapacağız. Bizim tüm alım ve satımlarımız mevzuata uygun şekilde yapılmaktadır.”
DEVLETİN GDO'SU HALKIN EKMEĞİNDE
YURT, devletin depolarında saklanan yüzbinlerce ton GDO'lu buğdayın belgesini kamuoyuna duyurdu. Haberiyle “Gıda sektöründe GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürün var mı yok mu?” tartışmasına son noktayı koyan YURT, üretimi de ithalatı da yasak olan GDO'nun devletin Toprak Mahsulleri Ofisi'nde bulunduğunu ortaya çıkardı.
TMO Mersin Şubesi'ndeki bir silo buğdayın incelemesini yapan özel bir laboratuvar, GDO skandalını tespit etti. Yüzlerce ton GDO'lu buğdayın ekmek yapılıp halka sunulup sunulmadığı ise henüz bilinmiyor. TMO'da ortaya çıkan GDO skandalı, “TMO'nun başka şehirlerdeki buğday siloları da GDO'lu mudur?” sorusunu akla getirdi. Bakanlığın bu sorulara yanıt vermesi bekleniyor.
TMO'nun depoları GDO'lu buğday doluymuş
Tarım Bakanlığı'na, ölü ve hastalıklı et satmaktan dava açıldı
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar