Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara şimdi de insan eklendi. İngiltere'de bulunan Newcastle Ünıversitesi, kusursuz genleri bir araya getirerek, 80 adet kusursuz insan prototipi oluşturdu. Bu gelişme bilim dünyasını ayağa kaldırdı.
GDO'lu domates, mısır derken genetiği değiştirilmiş organizmalara şimdi de insan eklendi. İngiltere'de bulunan Newcastle Üniversitesi bilim insanları, kalıtsal hastalıklardan arındırılmış, üç ebeveynli insan embriyosu geliştirdi.
İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nde kalıtsal hastalıklardan arındırılmış, iki anneli bir babalı insan embriyosu geliştirildi. Yöntemde babanın spermiyle annenin yumurtasındaki, ebeveynin DNA'larını içeren çekirdek çıkarıldı.
Diğer taraftan bir donörün yumurtasıyla diğer bir donörün spermi döllendi ve elde edilen embriyo daha birkaç saatlikken yumurta ve spermin nükleer DNA'sı ayıklanarak geride sağlıklı mitokondriya bırakıldı. Ardından, ebeveynin DNA'sı, çekirdeği alınmış sağlıklı mitokondriya aşılandı. Böylece hastalıktan arınmış 80 embriyo elde edildi.
Embriyonlar etik nedenler yüzünden 8 gün sonra imha edilirken, araştıma başkanı Prof. Dr. Doug Turnbull, “Yasalar müsait olsaydı bu yöntemle ilk bebekler 3 yıl sonra doğacaktı” dedi. Bilim adamları mükemmel bebek için donör kadının sadece birkaç geninin embriyoya geçtiğini ebeveynlerin ise embriyoda en az 23 geninin bulunduğunu açıkladı. • AA
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar