GDO'suz gıda ithalatı 'yasaklanıyor' mu?

Mersin CUmhuriyet Savcılığı'nca haklarında GDO iddianamesi hazırlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Genetiği Değiştirilmiş Organizma ile ilgili analizlerde çok tartışılacak bir uygulama başlattı. İşte detaylar...

GDO'suz gıda ithalatı 'yasaklanıyor' mu?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalatta GDO analiz uygulamasında önemli bir değişiklik yaptı. İthal edilen GDO'lu ürünlerde analiz sıklığı yüzde 20 uygulanacak. GDO'suz ürünler ise yüzde 100 analize tabi tutulacak. Bu uygulama ile GDO'suz ürün ithal edenler cezalandırılırken, GDO'lu ürün ithal edenlere kolaylık sağlanmış olacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol'un bakan adına imzalayarak 81 il valiliğine gönderdiği yazıda dökme olarak ithal edilen 9 ürünün menşeine bakılmaksızın yüzde 100 GDO analizi yapılacağı bildirildi. GDO belgesi olan ürünlerde ise yüzde 20 sıklığında analiz yapılması yine aynı yazı ile bildirildi.

Dünya gazetesinde Ali Ekber Yıldırım imzasıyla yayınlanan habere göre Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün yazısında şöyle deniliyor: "Bilindiği üzere ilgili (a) yazımızla; Gıda ve yem maddelerinin ithalat kontrollerinde ve yurt içinde yapılacak denetim ve kontrollerde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılmakta olan kontrollere ilave olarak GDO kontrollerinin yapılması talimatı verilmiştir. İlgili talimatın 5/a maddesi "GDO'lu olarak belgelendirilen ürünler, belgelerin doğruluğunu teyit ve izin verilmeyen gen tespiti amacıyla yüzde 20 sıklığında analize tabi tutulur" şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
Genetik değiştirme teknolojisi uygulanarak ticarete konu edilmesi muhtemel mısır, soya, kolza, pamuk, papaya, domates, şeker pancarı, çeltik, patates ve ürünlerinin dökme olarak taşınmaları halinde menşeine bakılmaksızın yüzde 100 GDO analizine tabi tutulması, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına uygun olanların boşaltılması için ilgili Gümrük Müdürlüğü'ne yazı yazılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

GDO'suz ithalat edenler cezalandırılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yeni uygulama ile GDO'suz ürün ithal edenleri cezalandırdığını belirten yem sektörü temsilcileri:" GDO'lu ürün ithal edenler sadece yüzde 20 sıklıkla analize tabi tutulacak. Yani 5 gemiden biri için analiz yapılacak. GDO'suz ürün ithal edenlerin ise gemileri açıkta bekletilecek ve her gemiden numune alınarak analiz yapılacak. Analiz GDO'suz çıkarsa geminin yanaşmasına izin verilecek. GDO'lu ürün getiren gemisini limana yanaştırıp ürününü indirecek. GDO'suz ürün getiren günlerce analiz sonucunu bekleyerek cezalandırılacak. Biz bu yazıyı okuduğumuzda herhalde yanlış ifade edilmiş. Tam tersi uygulanacak. Yani, GDO'lu ürünlere yüzde 100, GDO'suz ürünlere yüzde 20 sıklığında analiz yapılacak diye düşündük. Bakanlığa sorduk. "Yazıda yazıldığı gibi uygulanacak" dediler. (dunya)

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.