Gıdada domuzluk etmeyelim

Habervaktim yazarı Bilal şahan, gıdalar hakkında kısa bir gezintiye çıkmış. İşte o makale

Gıdada domuzluk etmeyelim

“Yatcaz- kalkcaz, yicez- işcez, yüzcez” üçgenine hapsedilen tatil anlayışının sonucunda tatilciyi tesis dışına çıkarmamanın en basit yolu da “her şey dahil sistemi oldu.

Açık büfedeki  o türlü türlü yemeklerin içinden  içinden ne çıktı? Dana yerine domuz eti… Tatilci bunu bilse o yemeği yer mi?
***
Çocuğunuzla bakkala gittiniz, en masum ürünlerden biri olan sakız aldınız. “Bunun içinde ne var?” deyip içindekileri okudunuz… Aaaa o da ne “yenilebilir sığır jelatini.” İnandınız mı?
Veya içi dolgulu bir bisküvi aldınız… O da ne? Jelatiiinnn…
Bakkala gitmişken bir de yoğurt alsaydık. “Bu nasıl yoğurt” demeyin onu da AB'ye uydurduk. Kese yoğurdu gibi maşallah. İçine ne koyulmuş olabilir ki?
***
Canınız  yaş pasta veya kek çekti. Yanında tavşan kanı bir çay…
Pastaneye gittiniz, yiyeceğinizi seçtiniz…
Lokma ağzınızdayken aklınıza geldi “bu jölenin içindeki jelatinin menşei nedir?
Aman dikkat! Boğazınız da kalmasın…
***
Çekilmiş dişlerinizin yerine “çakma diş”, implant, yaptıracaksınız. Diş hekiminize gittiniz muayene oldunuz.
Çene kemiğiniz, damağınız inceldiği için kemiğe dolgu yapılacak. Dolgu malzemesinin kaynağını sormazsanız… Sorarsanız  sığır kemik tozuyla işiniz görülür. Onu da anlarsanız  tabii.
İlaca hiç girmeyelim… Tartışıldı… Fakat Sağlık Bakanlığı'ndan ses çıkmadı. Duyup, okumamışlardır. O kadar meşguller…
***
Yolunuz Ayvalık'a düştü, düşmese de olur gerçi, bir tost yiyelim dediniz veya İzmir'desiniz kumru ekmeğinde bir yengen…
İçine konulan salam, sosise güvenebilmek… Son haberlerden sonra zor gibi.
Hala bazı yerlerde tostu, pideyi yağmak için kullanılan, kılları sarı yağlı boya fırçasını görünce midem kalkıyor.
***
AK Partinin çıraklık döneminde, yediği çiğ köfteye domuz eti katılması dolayı eşiyle beraber tedavi görmek zorunda kalan dönemin İzmir Milletvekili Fazıl Karaman'ı hatırlamak lazım. Etli çiğ köfteyi yasaklamak sorunu çözmüyor.
AB'ye uyacaksak eğer, ne yediğimizi, ne içtiğimizi, ne giydiğimizi, neyle tedavi olduğumuzu net ifadelerle bilmek istiyoruz.
Ambalajlısını, açığını denetleyecek yeteri kadar elemanınız, özellikle de gıda mühendisiniz var mı merak ediyoruz, vatandaş olarak.
***
Buraya kadar “üf” dedik, şimdi de “püf diyelim.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ne 5 Aralık 2012 tarihinde yayımlanan ve geçtiğimiz mart ayında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde ne de bu tebliğin uygulama talimatında domuz etine dair bir açıklama yok.
Yoksa , domuzu kasaplık hayvan sınıfına sokan 2006 yılında çıkan “Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış kırmızı Et Karışımları Tebliği” nin  4.  maddesi kalktı da kimsenin haberi mi yok.
Piyasada satılan domuz eti ve domuzdan elde edilen ürünler hangi tebliğe, yönetmeliğe göre hazırlanıyor?
Denetim elemanları neye göre denetim yapıyor?
Açıklama bekliyoruz…

***
Domuzun girmediği yer yok gibi… Sizi bir videoyla baş başa bırakayım.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.