Hem sağlığımızı hem de devleti böyle hortumlamışlar

Doktorlara masaj salonlarında keyif verici oda da kiraladılar, benzin çekleri de verdiler, koltuk takımı, televizyon, buzdolabı da… İlaçlarının daha fazla yazılmasını sağlamak için verdikleri tüm bu rüşvetlerin yüzde 18’ini de devletten geri aldılar. Rüşvet çarkının detaylarını bir firmada çalışan mümessil yazdığı şikayet mektubunda, belgeleriyle tek tek anlattı.

Hem sağlığımızı hem de devleti böyle hortumlamışlar

Aysel Alp / Hürriyet

Türkiye, 16 milyar liralık kamu ilaç harcamasıyla yerli yabancı dünyadaki tüm ilaç firmalarının gözdesi olurken, daha çok ilaç sattırmak için verilen rüşvetin boyutları dudak uçuklatıyor. Ssağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran bir ilaç şirketi çalışanı, şikayet dilekçesine, “….İlaç firması ilaçlarının daha fazla satışı için özel hastane ve poliklinikler, üniversite hastaneleri, kamuya bağlı hastane ve sağlık ocaklarında reçeteye yazılması, yazılan ilacın 1 kutu yerine 5 kutu yazılmasını sağlamak amacıyla doktorlara rüşvet vermektedir” cümleleriyle başladı.

KEYİF VERİCİ ODA    

 Her bir doktora yıllık 5 ila 10 bin lira arasında rüşvet bütçesi ayrıldığını anlatan çalışan, rüşvet çeşitlerini ise şöyle sıraladı: Plazma tv, sinema ve ses sistemleri, cep telefonları, cep bilgisayarları, buzdolabı, çamaşır makinesi, salon takımları, yatak odası takımları, akvaryumlar, reçete başı nakit para, benzin çekleri, masaj salonlarında keyif verici odalar kiralama, yurtiçi ve yurtdışı ‘kongre' adı altında otellerde ağırlama ve tatil fırsatları. Ve aklınıza gelebilecek benim burada yazamadığım binlerce tür malzemeyi doktorlara rüşvet olarak verdik.”

DEVLETE NASIL ÖDETTİLER?

Mümessil, verdikleri rüşvetlerin yüzde 18'ini ise devletten geri aldıklarını anlattı. Peki ama nasıl?

Doktorlara verdikleri bu rüşvetleri matbu evraklara ıslak imzalı şekilde kaydettiklerini belirten mümessil, “Rüşveti veren firmanın bölge müdürü ve aracılık eden biz tıbbi satış mümessillerinin ayrı ayrı yüzlerce binlerce rüşvet evrakı kaydı yapılarak dosyalandı. Verdiğimiz bu rüşvetlerin faturalarını firma adına kestirerek, belli bir kısmını vergi adı altında, KDV olarak devletten geri aldık.  Böylece verdiğimiz rüşvetin yüzde 18'ini devlet karşılamış oldu“ dedi.

“HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNADIK”

Mümessilin itirafları şu çarpıcı cümlelerle devam etti:

“Devleti dolandırdığımız gibi fazla reçete ve ilaçla SGK'yi (Sosyal Güvenlik Kurumu) zarara uğrattık. İhtiyacı olsun, olmasın herkese kota doldurması amacı ile doktor tarafından ilaç yazdırtarak halkın sağlığı ile oynadık.”

HEPSİ BELGELİ!

Mümessil dilekçesini ise şu sözlerle bitirdi: “Yukarıda anlattığım tüm bu olayları belgeleriyle beraber ıslak imzalı ve savcılık dosyasındaki delillerin, ‘aslı gibidir'lerini de yaptırıp Sağlık Bakanlığı'na gönderdim. İfade vermek için devamında bakanlık müfettişine gittiğimde sanki suçlu benmişim gibi…. Dosyamın bir başka departman ya da müfettiş tarafından soruşturulmasını, dosyada ihmali olanlar hakkında yasal bir soruşturma yapılmasını saygılarımla arz ederim.”

İŞTE O DİLEKÇE

İlaçta rüşvet operasyonu

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.