İsimlerini maskelemek için Derneklerini kullanıyorlar

İsimlerinin kamuoyunca öğrenilmesini istemeyen Yem Sanayicileri, derneklerini işlerine alet ederek geçtiğimiz günlerde GDO'lu yem ithalatı için izin almışlardı. Şimdi ise Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, (TGDF) GDO'lu soya, mısır, kolza/kanola, şekerpancarı ve patatesin gıda amaçlı kullanılmak üzere ithalatına izin verilmesini için Bakanlığa müracaat etti.

İsimlerini maskelemek için Derneklerini kullanıyorlar

YEMCİLERDEN SONRA İÇECEK ÜRETİCİLERİ DE DERNEKLERİNİ MASKE YAPIYOR

İsimlerinin kamuoyunca öğrenilmesini istemeyn Yem Sanayicileri üyeleri derneklerini işlerine alet ederek geçtiğimiz günlerde GDO'lu yem ithalatı için izin almışlardı. Şimdi ise kolalı ve gazlı içecekler ile meyve suyu üreticilerinin üyesi olduğu Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, (TGDF) üyeleri isimlerini gizlemek için GDO'lu soya, mısır, kolza/kanola, şekerpancarı ve patates ithalat izni için Tarım Bakanlığı'na müracaat etti.

MEŞRUBATÇILAR, BALCILAR, ŞEKERCİLER, SALÇACILAR, HUBUBATÇILAR, YAĞCILAR, ORGANİKÇİLER, ŞARAPÇILAR, SÜTÇÜLER GİBİ BİLUMUM ÜRETİCİ GDO TALEP EDİYOR

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, (TGDF) 3 so-ya, 21 mısır, 3 kolza 1 şekerpancarı ve 1 patates geninin gıda amaçlı kullanılmak üzere ithalatına izin verilmesini istiyor.

BASİTLEŞTİRİLMİŞ İŞLEM İSTEDİLER

Biyogüvenlik Kurulu'na başvuran TGDF, bu 29 GDO'lu ürünün ithalatına ilişkin başvurunun, basitleştirilmiş işlem kapsamında değerlendirilmesini talep etti. Biyogüvenlik Kurulu ise başvurunun 'basitleştirilmiş işlem' kapsamında değerlendirilmesi istemini reddederken, çalışmaların yeterli sayıda Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi oluşturularak başlatılmasına karar verdi.

YEMCİLERE İZİN VERİLMİŞTİ

Biyogüvenlik Kurulu, daha önce Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi'nin başvurusu üzerine, 'A2704-12, MON 89788 ve MON40-3-2' genlerini ihtiva eden soya fasulyesinin ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla ithalatına izin vermiş, bu başvuru, basitleştirilmiş işlem kapsamında değerlendirilmişti. Prof. Dr. Hakan Yardımcı, TGDF'nin gıda amacıyla kullanmak üzere ithalat izni için başvurduğu söz konusu 29 genin, büyük bölümünün daha önce iptal edilen GDO Yönetmeliği kapsamında kurulan bilimsel komite tarafından ithal izni verilen genler olduğunu söyledi. Biyogüvenlik Kurulu'nun talep edilen genlere veya bazılarının ithalatı için uygun görüş bildirmesi halinde, Türkiye'ye GDO'lu gıda ithalatı konusunda kapı açılmış olacak.

FİRMA İSİMLERİNİ GİZLEYEN "TÜRKİYE GIDA VE İÇECEK DERNEKLERİ FEDERASYONU"NUN ÜYELERİ KİMLER?

İŞTE GDO'LU ÜRÜNLERİ KULLANCAK OLAN FİRMLARIN SEKTÖR DERNEKLERİ

ŞEKERLİ MAMUL SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "ŞEMAD"

BİTKİSEL YAĞ SANAYİCİLERİDERNEĞİ "BYSD"

TÜRKİYE MAKARNA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "TMSD"

TRAKYA BİTKİSEL YAĞ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "TBYSD"

GIDA KATKI VE YARDIMCI MADDE SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "GIDAKAT"

MEŞRUBATÇILAR DERNEĞİ "MEDER"

SALÇA İHRACATÇILARI VE İMALATÇILARI DERNEĞİ "SİİD"

MEYVE SUYU ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ "MEYED"

PİRİNÇ DEĞİRMENCİLERİ DERNEĞİ "PDD"

TÜM GIDA DIŞ TİCARET DERNEĞİ "TÜGİDER"

TARIM ÜRÜNLERİ, HUBUBAT, BAKLİYAT İŞLEME ve PAKETLEME SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "PAKDER"

NİŞASTA VE GLİKOZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ "NÜD"

TÜRKİYE MADEN SUYU ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ "MASUDER"

SUSAM, TAHİN, HELVA VE REÇEL İMALATÇILARI DERNEĞİ "SUTHER"

MUTFAK ÜRÜNLERİ VE MARGARİN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "MÜMSAD"

AMBALAJLI SU ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ "SUDER"

TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANAYİCİLERİ ve ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ "SETBİR"

ORGANİK ÜRÜN ÜRETİCİLERİ VE SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "ORGÜDER"

ŞARAP ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ "ŞARAPDER"

BAL PAKETLEYİCİLERİ, İHRACATÇILARI VE SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "BALDER"

BİRA VE MALT ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ "BMÜD"

DİYABETİK ve FONKSİYONEL GIDA ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ "DFGD"

AMBALAJLI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ "ASÜD"

     TGDF'nin gıda amacıyla kullanmak üzere ithalat izni verilmesini istediği GDO'lar şöyle:
     SOYA 3 (MON40-3-2) (A2704-12) (MON89788)
     MISIR 21 (Bt11) (DAS1507) (DAS59122) (DAS1507xNK603) (NK603) (NK603 x MON810) (MON88017) (59122xNK603) (GA21) (MON810) (MON863) (MON863 x NK603) (MON863 x MON810 ) (MON89034) (MIR604) (MON863xMON810xNK603) (MON89034xNK603)* (Bt11xGA21 )* (59122x1507xNK603)* (1507x59122)* (MON 88071x MON 810)*
     KOLZA/KANOLA 3 (GT73) (T45) Swede-rape (MS8, RF3, MS8xRF3)
     ŞEKER PANCARI 1 (H7-1)
     PATATES 1 (EH92-527-1)

GIDA HAREKETİ BU DERNEKLERİ HUKUKSAL MÜCADELE BAŞLATIYOR

Sağlık ve Gıda Güvenli Hareketi, Dernekler kanuna aykırı hareket eden bu dernekler hakkında hukuksal mücadele başlatıyor.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.