Consumer Reports grubun yaptığı araştırma sonuçlarına göre endüstirleşme çağının bela ürünlerinden olan içeceklerin kansere yol açtığı tespit edildi.
Consumer Reports isimli grup, gazlı içeceklere kızıl kahverengi rengini veren kimyasalın kansere neden olabileceği yönünde uyarıda bulundu.
Tech Times'ın haberine göre Consumer Reports, “Birçok meşrubata ve bazı yiyeceklere kahverengini almaları için katılan karamel rengi, kulağa masum ve hatta iştah açıcı gelebilir. Fakat bu kesinlikle gerçek karamelle benzerlik göstermiyor…Bu suni renklendirmenin bazı türleri, 4-methylimidazole (4-MeI) isimli potansiyel olarak kanser yapıcı bir kimyasal içeriyorlar” dedi.
Consumer Reports, gıda maddelerinin üzerinde “karamel renklendirmesi” diye geçen bu kimyasalın sağlık açısından tehlikeli olduğunu söyleyen tek isim değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı ve California eyaleti de bu kimyasalın potansiyel olarak kansere yol açabileceğini belirtti. 2007 tarihli bir federal hükümet çalışmasında da bu kimyasalın farelerde kansere yol açtığı tespit edildi.
Hatta California'da, eyalette satılan ve 29 mikrogram 4-Mel içeren tüm yiyecek ve içeceklerin üzerinde kanser riski uyarısı bulunması gerektiğini öngören bir yasa dahi bulunuyor.
Fakat Consumer Reports'taki uzmanlar, 29 mikrogram seviyesinin halen çok yüksek bir eşik olduğunu söylüyorlar. Consumer Reports'un Gıda Güvenliği & Sürdürülebilirlik Merkezi yönetici direktörü ve toksikolog Urvashi Rangan, “Tercih ettiğiniz meşrubat o miktarın yarısını dahi içeriyor olsa, birçok insan günde bir kutudan fazla içiyor” şeklinde konuştu.
Perşembe günü yayınladığı raporunda Consumer Reports ayrıca, laboratuar analizlerinde Pepsi One ve Malta Goya ürünleri numunelerinin şişe ya da kutu başına, California tarafından güvenli 4-Mel sınırı kabul edilen seviyeyi aştıklarının tespit edildiğini belirtti.
Raporun ardından Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), suni renklendirmenin güvenliğini gözden geçireceğini söyledi. Associated Press'e konuşan FDA sözcüsü Juli Putnam, “Bu çalışmalar, FDA'in güvenlik analizini canlandıracak ve dairenin, eğer varsa, hangi düzenleyici harekette bulunulması gerektiğini kararlaştırmasına yardımcı olacak” dedi.
Adı E150 Alkali Karamel
I. sınıf E150a Karamel
II. sınıf E150b Kostik sülfit karamel
III. sınıf E150c Amonyak karamel
IV. sınıf E150d Sülfit Amonyak karamel
Menşei Sentetik
Açıklama Kahverengi gıda renklendiricisi olup çok yaygın kullanılır. Çikolatalar ve kolalar en yaygın kullanım alanlarının başında gelir. Ekmeğe Kahverengi rengini vermesi için kullanılır. Bileşiminde alkali, amonyak, sülfat bulunur. Genellikle genetiği değiştirilmiş mısırdan elde edilir. Türkiye'de ekmek dâhil tüm alanlarda kullanımı serbesttir.
Riskleri Vücuttaki B6 vitamini emilimini azalttığı ve nörolojik bozukluklara yol açtığı tespit edilmiştir. Kansere ve genetik mutasyona neden olur. E150d'nin bağırsak problemleri ve alerjiye neden olduğu da ispatlanmıştır. Mutlaka sakınmalı.
Daha fazlası alanındaki tek eser olan bu kitapta
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar