İşte bu yüzden kanser oluyoruz...

Özellikle meme ve kolon kanserindeki artışları beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlayan kanser uzmanları, “Amerikan mutfağı moda oldu! Böylelikle kanserlerimiz de batılı… Kendi mutfağımıza dönelim. Akdeniz mutfağı bizi kanserlerden korur” diyor.

İşte bu yüzden kanser oluyoruz...

Bilim Üniversitesi'nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Gökhan Demir ve Güney Kaliforniya Üniversitesi Norris Kanser Merkezi Direktörü Prof. Dr. Heinz Josef Lenz, görülme sıklığı artan kolon kanserleri konusunda soruları cevapladı.

Türk toplumunun batı tipi beslenmeye başladığı için batılı tipi kanser türlerinde artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Gökhan Demir bu artışın nedenlerine ilişkin soruları şu yanıtları verdi:

NEDEN KANSER OLUYORUZ?
Kolon kanserinde hem kadın hem de erkeklerde ciddi bir artış söz konusu.
Bunun en büyük nedenlerinin başında, geleneksel mutfağımızdan yani Akdeniz tipi beslenmeden giderek uzaklaşmamız geliyor.
İşlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler ve fast- fooda yönelmiş olmamız.

“Bu kanser türlerinin başında meme kanseri ve kolon kanserini söyleyebiliriz. Özellikle kolon kanserinde hem kadın hem de erkeklerde ciddi bir artış söz konusu. Bunun en büyük nedenlerinin başında, geleneksel mutfağımızdan yani Akdeniz tipi beslenmeden giderek uzaklaşmamız geliyor. İşlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler ve fast- fooda yönelmiş olmamız. Büyük avantajları olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Akdeniz diyetini kullandığımız sürece kalın barsak kanseri riski de azalmış olur. Kalın barsak kanserlerinde, Türkiye'de sıklığı artmakla birlikte erken teşhis edildiğinde tam şifa mümkündür. Bu nedenle 45-50 yaş arası her bireyin mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekir. Hastalık polip dönemindeyken saptandığında başka bir tedaviye gerek kalmadan basit bir operasyonla alınarak tedavi edilebilir. Kolon kanserinin artışıyla ilgili tam bir rakam verilememekle birlikte geçmişte mide kanseri vakaları daha çokken, günümüzde kolon kanseri vakalarının mide kanserinden çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”

GÜNDE 5 PORSİYON MEYVE VE SEBZE

Kolon kanserinden korunmak için ne yapmamız gerekiyor?

Kalın barsak kanseri riskini azaltmak adına şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz.

  • Akdeniz tipi beslenme burada çok önemli.
  • Günde 5 porsiyondan az olmamak kaydıyla sebze ve meyve yenmeli. (Özel bir yiyecek önermiyorum ancak her türlü meyve ve sebzeyi mevsiminde ve taze olarak tüketmek gerekiyor)
  • Yağ olarak mutlaka Sızma Zeytinyağlı tüketilmeli. (Yağınızı güvenilir bir kaynaktan alınız. Ünlü marka olması güvenilir olduğu anlama gelmez)
  • Et tüketimini haftada iki ya da üç porsiyon ile sınırlı tutulmalı. Ayrıca, ülkemizde oldukça fazla yapılan mangalda et pişirme alışkanlığından vazgeçmemiz gerekiyor. Mangal, mide ve kolon kanseri riskini tetikliyor.
  • Tuzlanmış gıdalardan uzak durmak şart. İşlenmemiş ham gıdaları tüketmek kalın barsak riskini azaltıyor.
  • Bütün kanserlerde olduğu gibi, ideal vücut kitle indeksinin yani kas/yağ oranının korunması ve egzersiz yapmak da kolon kanserini önlemekte oldukça önemli!
  • Günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmak bunun için yeterli.

AMERİKALI DOKTOR: “BEN DE AKDENİZ MUTAĞI ÖNERİYORUM!”

Nelere dikkat etmek gerekir?

Alkol almak ve egzersiz yapmamak en büyük risk faktörlerindendir. Haftada iki kez en az 20 dakika yürüyüş yapmak ve alkol almamak bile bizi kolon kanserinden korur. Kolon kanserinde sağlıklı yiyecekler yani Akdeniz diyeti önemli! Taze sebze ve meyve tüketilmesini öneriyorum.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

• Rektumdan kan gelmesi (rektal kanama), gaitanın kanla bulaşık olması,
• Sık sık tuvalete çıkma isteği, buna rağmen tam boşalamama hissi,
• Tuvalete çıkma alışkanlığında değişiklik (Kabızlık-ishal durumlarının ortaya çıkması),
• Kansızlık (anemi),
• Karında gaz ağrıları,
• Gaitanın eskiye oranla incelmesi,
• İzah edilemeyen zayıflama

Bu belirtilerden herhangi birinin 1-2 hafta devam etmesi veya aralıklarla tekrarlaması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. (Ntvmsnbc)

13 MİLYON KANSERLİDEN 8 MİLYONU ÖLDÜ

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 13 milyona yakın kişinin kansere yakalandığını, 8 milyona yakın kişinin de bu hastalıktan öldüğünü söyledi. (medimagazin)

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.