Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamaları İçin Uluslararası Hizmetler Enstitüsünün (ISAAA) 2012 sonu itibariyle GDO'lu ekim yapılan ürün ve ülkeleri açıkladı. Ancak liste hem eksik, hem de gerçek dışı beyanlar içeriyor. Çünkü kurumun sitesinde bile GDO'lu pirinç ekildiği beyan edilirken pirincin yayınlanan liste yer almaması dikkatlerden kaçmadı. Listedekiş bir başka sorun ise İran'da öenmli ölçüde GDO'lu tarım ekimi yapılmasına karşın İran adı listede yok.
GDO içeren ürün üretilen alan 1996'da 1,7 milyon hektar iken, 2012 sonu itibarıyla bu rakam 170 milyon hektara yükseldi!
Dünyada, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içeren ürün üretilen alan 1996'da 1,7 milyon hektar iken, 2012 sonu itibarıyla bu rakam 100 katına çıkarak 170 milyon hektara yükseldi.
Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamaları İçin Uluslararası Hizmetler Enstitüsünün (ISAAA) verilerinden yapılan derlemeye göre, "en hızlı adapte olunan ürün teknolojisi" unvanını alan GDO'lu ürünler ilk kez 1996'da ticarileştirildi ve yeni bir pazar olmasına karşın önemli büyüme kaydetti.
GDO'lu ürünlerin yetiştirildiği alanlar 1996 yılında 1,7 milyon hektar iken, 16 yıl içerisinde 100 katına çıkarak 170.3 milyon hektara yükseldi. 1996 yılında 4 ülke GDO'lu ürün üretimi yaparken, bu sayı geçen yılın sonu itibarıyla 28 oldu. Bu ülkelerin 20'sini gelişmekte olan, 8'ini ise gelişmiş ülkeler oluşturdu.
Söz konusu dönemler arasında 28 ülkede milyonlarca çiftçi, yaklaşık 1,5 milyar hektar alanda GDO'lu ürün üretimi yaptı. Bu alan, Amerika ve Çin'in sahip olduğu toprakların toplamının yüzde 50 fazlasına denk geliyor. Ayrıca dünya nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan yaklaşık 4 milyar insan bu 28 ülkede yaşıyor.
ABD en çok GDO üretimi gerçekleştiren ülke
Geçen yıl ilk kez gelişmekte olan ülkeler (yüzde 52), gelişmiş ülkelere kıyasla (yüzde 48) daha fazla GDO'lu üretim yaptı. Önceki seneye göre, gelişmekte olan ülkelerdeki üretim alanları yüzde 11 oranında (8,7 milyon hektar) artış kaydederken, gelişmiş ülkelerde ise yalnızca yüzde 3 (1,6 milyon hektar) artış oldu.
ABD, 69,5 milyon hektarlık alanla en çok GDO'lu üretim gerçekleştiren ülke olurken, bunu, 36,6 milyon hektarla Brezilya, 23,9 milyon hektar ile Arjantin, 11,6 milyon hektar ile Kanada ve 10,8 milyon hektar ile Hindistan takip etti. GDO'lu üretim yapan ülkeler arasına geçen yıl Sudan ve Küba da katıldı. Sudan, Afrika ülkeleri arasında Güney Afrika, Burkina Faso ve Mısır'dan sonra ticarileştirilmiş GDO'lu pamuk üreten dördüncü ülke oldu. Küba'daki çiftçiler ise ilk kez 3 bin hektarlık alanda GDO'lu mısır üretti.
Buna karşılık Almanya ve İsveç geçen yıl GDO'lu patates üretimini, Polonya da GDO'lu mısır üretimini durdurdu.
2012 yılında 5 Avrupa ülkesi bir önceki yıla göre yüzde 13'lük artışla 129 bin 71 hektarlık alanda GDO'lu mısır üretti. İspanya iise 116 bin 307 hektarlık üretim ile başı çekti.
GDO'lu üretim yapan çiftçi sayısı 17,3 milyona çıktı
Geçen yıl GDO'lu üretim yapan çiftçi sayısı önceki yıla göre 600 bin artarak 17,3 milyona ulaştı. Bu çiftçilerin yüzde 90'ından fazlasını gelişmekte olan ülkelerdeki düşük gelirli çiftçiler oluşturdu. Örneğin Çin'de 7,2 milyon çiftçi ve Hindistan'da 7,2 milyon çiftçi yaklaşık 15 milyon hektar alanda GDO'lu pamuk üretimi gerçekleştirdi.
Türkiye'de GDO üretimi yasak
Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2010 yılında GDO konusunda ''Biyogüvenlik Kanunu''nu çıkardı. Yasa, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünleri ile ilgili araştırma, geliştirme, işleme, piyasaya sürme, izleme, kullanma, ithalat, ihracat, nakil, taşıma, saklama, paketleme, etiketleme, depolama ve benzeri faaliyetlere dair hükümleri düzenliyor.
Bu yasaya göre, GDO üretimine Türkiye'de izin verilmiyor. Türkiye'de bu konuda yetkili Biyogüvenlik Kurulunca, GDO'lu gıda maddesi ithalatı yasaklanırken, 19 gen türünde yem amaçlı mısır ve soya ithalatı yapılabiliyor.
GDO üretimi yapan ülkeler, üretim alanları ve ürünleri şöyle:
Ülkeler | Alan | Ürün |
ABD | 69,5 | Mısır, soya fasulyesi, pamuk, kanola, şeker pancarı, alfalfa |
(yonca), papaya, kabak | ||
Brezilya | 36,6 | soya fasulyesi, mısır, pamuk |
Arjantin | 23,9 | soya fasulyesi, mısır, pamuk |
Kanada | 11,6 | mısır, soya fasulyesi, kanola, şeker pancarı |
Hindistan | 10,8 | pamuk |
Çin | 4 | pamuk, papaya, domates, tatlı biber |
Paraguay | 3,4 | soya fasulyesi, mısır, pamuk |
Güney Afrika | 2,9 | soya fasulyesi, mısır, pamuk |
Pakistan | 2,8 | pamuk |
Uruguay | 1,4 | soya fasulyesi, mısır |
Bolivya | 1 | soya fasulyesi |
Filipinler | 0,8 | mısır |
Avustralya | 0,7 | pamuk, kanola |
Burkina Faso | 0,3 | pamuk |
Myanmar | 0,3 | pamuk |
Meksika | 0,2 | pamuk, soya fasulyesi |
İspanya | 0,1 | mısır |
Şili | <0,1 | mısır, soya |
Kolombiya | <0,1 | pamuk |
Honduras | <0,1 | mısır |
Sudan | <0,1 | pamuk |
Portekiz | <0,1 | mısır |
Çek Cumhuriyeti | <0,1 | mısır |
Küba | <0,1 | mısır |
Mısır | <0,1 | mısır |
Kosta Rika | <0,1 | pamuk, soya fasulyesi |
Romanya | <0,1 | mısır |
Slovakya | <0,1 | mısır |
Netice itibariyle bu veriler ISAAA'ya yapılan beyanlardan ibaret. Doğruluğu ise tartışmalı. Çünkü beyan edilmeden pirinç, buğday, kakao, domates gibi birçok ürünün yetiştirildiği laboratuar tespitleriyle ortaya konulmuştur. kaldı ki banının GDO olarak tanımadığı şey sadece genetik değiştirmedir. Oysa çok sayıd aüründe genetik altma yapılmaktadır. Bunlarda eklenirse durum iddia edilenden çok daha vahimdir.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar