1957, 1978 ve 2005 yılları arasında yetiştirilen 3 tavuğun ağırlıklarının farklı çıkması görenleri şaşırttı.
2005 yılında bir tavuk 4 kilogram ağırlığğa ulaşırken 1957 yılında ise bu ağırlık sadece 905 gramdı.
Peki bu değişim nasıl gerçekleşti?
Kanadalı Poultry Science Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre değişimin nedeni tavukların genetik yapısının değiştirilmesi.
1957 yılında doğan civciv, tavuk olana kadar geçirdiği sürede 905 gram ağırlığa ulaşırken, 1978 yılında aynı civciv tavuk olana kadar 1 kilogram 808 grama ulaşıyordu.
2005 yılına gelindiği zaman ise iş çığırından çıkmış. Zira artık civciv tavuk oluncaya kadar geçen sürede 4 kilogram 202 gram ağırlığa ulaşıyor.
Uzmanlara göre değişimin tek bir nedeni var, tavukların genleriyle oynanaması.
Buna rağmen yer misiniz?
Biliyoruz yine de aldırmaz yersiniz...
Zira bitkiler, mantarlar, enzimler, bakteriler ve hayvanlar derken asıl insanın genetiğile oynadılar.
Bu yüzden yersiniz...
Ayrıca endüstri akalayıcıları bütün bu sözde tavukları "helâl(!)" ilan ettikleri için de yersiniz.
Ama biz yeiyoruz.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar