Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından Mersin’de başlatılan ve mahkemeye intikal eden dava ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Mersin'de 3 firmaya polis tarafından yakalanıp el konulan GDO'lu pirinçlerle ilgili süreç bambaşka bir boyut kazandı.
Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün operasyonu ile ortaya çıkarılan GDO'lu ürünlere yönelik operasyon sonrasında mahkeme 8 kişiyi tutuklamıştı.
Mersin Cumhuriyet Savcılığı, TÜBİTAK'tan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nden pirinçlerin analiz edilmesini istemişti. Her iki kurumu da pirinçlerin GDO'lu olduğunu rapor etmişlerdi.
İTÜ Rektörlüğü Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmaları Merkezi Laboratuarı'nın analizlerinin yetkisiz kişilerce yapıldığını iddia ederek konuyu kapatmak istemişti.
Ancak Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştormaları Merkezi Laboratuarı eşine az rastlanır düzeyde bir bilimsel çalışma yaparak GDO'nun bulaşma olmadığı ABD menşeli pirince özgü LLRICE601 geni tespit ettiğini açıklamış ve 11 sayfalık bir rapor hazırlamıştı.
Büyük bir baskı altında olduğu anlaşılan İTÜ Rektörü istifa etmek yerine baskılara boyun eğerek İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nce (MOBGAM), GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, ‘süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları' nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu iddia eden bir açıklama yapıldı.
Rapor sonrası kendisine ve ekibine yapılan baskılara dayanamayan İTÜ-MOBGAM Merkez Müdürü Doç. Dr. Alper Tunga Akarsubaşı istifa etti.
İTÜ REKTÖRÜNÜ KINIYORUZ DERHAL İSTİFA ETMELİ
Bir üniversitede bir akademisyenin veya akademisyenler heyetinin bilimsel çalışmaları ancak başka bir bilimsel çalışma ile çürütülebilir. Oysa İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kendi ekibinin çalışması konusunda bu yolu tercih etmek yerine, kendisine yönelik baskılara boyun eğerek ekibini istifaya zorlamış hatta istifa ettirmiştir. Bununla da yetinmeyen İTÜ rektörü, bilimsel bir çalışmayı bir satırlık bir kararla yok sayan bir açıklama yaparak benzersiz bir skandala imza atmıştır.
Baskılara boyun eğdiği anlaşılan Sayın İTÜ Rektörü'nü kınıyoruz. Kendisine yakışan derhal yapılan baskıları açıklayarak istifa etmekti ama bunu yapmak yerine korkunç bir skandala imza attılar. Henüz hiçbir şey geç değil ve kendisini istifaya davet ediyoruz. Bilinmelidir ki kâğıt üzerinde meşruiyetleri sürse de vicdanlarda meşruiyeti kalmamıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur!
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi
İTÜ, Mersin'de yakalanan pirinçler GDO'ludur [Nokta]
İşte tüm ayrıntılarıyla Mersin GDO operasyonu
Dünyada GDO'lu pirinç yok diyenlere dev tokat
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar