Reuters’in bir haberine göre ABD’nin önemli buğday ithalatçılarından olan Japonya, GDO’lu buğday riskinden dolayı ABD’den buğday ithalatını durdurdu.
ABD'den aynı şekilde buğday ithalatı yapan Güney Kore, Çin ve Filipinler de bu gelişmeyi yakından takip ettiklerini ve gerekirse ABD'den buğday ithalatını durduracaklarını açıkladı.
Haberde Güney Amerika ve ABD'den ihraç edilen ve hayvan yemi olarak kullanılan mısırların ve soya fasulyelerinin pek çoğunun zaten genetiği değiştirilmiş organizma barındırdığı vurgulanmış.
Reuters'in haber analizinde uzun uzun Asya'daki buğday piyasalarının ciddi endişeler içinde olduğunu ve Monsanto'nun GDO'lu buğday ısrarının ABD'nin ihracat politikalarını zor durumda bırakacağına dair yorumlara yer verilmiş. (haricihaber.com)
Soya, mısır, kanola ve pamuktan başka GDO'lu gıda yok diye kendini yırtan siyasetçi, bürokrat ve akademisyenlere duyurulur.
GDO'nun artık pandemi halini almış bir salgın olduğunu Türk siyasetçilerinin de görmesi ve önlem alması dileğiyle.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar