Öğrencilere ücretsiz süt dağıtımı öğrenci ve velilere şok yaşattı. Tarım Bakanlığı kabahati çocuklarda buldu. Gelişmeler üzerine hackerler süt firmalarına saldırdı.
Türkiye genelinde ana sınıfından 5'inci sınıfa kadar ilköğretim okullarında başlatılan “Ücretsiz Okul Sözde Sütü” projesi, birçok ilden gelen “zehirlenme” haberleri yüzünden öğrenci ve velilere şok yaşattı. Diyarbakır'da başlayan zehirlenmeler Sivas, Edirne, İstanbul, Konya, Samsun, Adana ve Antalya'ya uzandı. Ülke genelinde 1193 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Birçok ilde süt dağıtımı durduruldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker sabahki açıklamasında, zehirlenme haberleri için “Daha yeni başladık. Bismillah” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “süt dağıtımı ile ilgili teknik ve idari inceleme başlatıldı” denildi.
Zehirlenme değil hassasiyet
MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Olay zehirlenme vakası değil. İlk tespitlerimize göre çocukların süte karşı hassasiyetinden kaynaklanan bir durum” dedi. Dinçer, incelemelerin sonuçlarının yarın çıkacağını ifade etti. Dinçer, “İşin en doğrusunu Sağlık Bakanımız anlatabilir” dedi.
Süte alerji oranı binde 5
Sağlık Bakanlığı, okullarda süt dağıtımından sonra çocukların rahatsızlanması konusunda, “Dağıtım tüm okul çağı çocukları kapsayacağı için çeşitli şikayetlerin görülmesi ihtimal dahilindedir. Okul çağı çocuklarında inek sütüne alerji binde 5 oranında bildirilmektedir” açıklamasını yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Vakalar hafif seyirli olup yatarak tedavi gerektiren bir durumla karşılaşılmamıştır. Süt şekerine karşı tahammülsüzlük daha çok 7-8. sınıflarda görülmekte olup bulantı, kusma ve ishal belirtileri gösteren bir durumdur.”
Uzmanlar: Bozuk süt zehirlemiş olabilir
Çok sayıda çocuğun karın ağrısı ve kusma belirtileriyle hastaneye yatırılması ve serum tedavisine başlanmasını uzmanlar ‘bozuk süte' bağlıyor. Çocuk beslenme ve gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, “Ben bu vakaların sütün bozulmasına bağlı zehirlenmeden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü çocuklar ‘sütün içinden yoğurt çıktı' diyor” dedi. Çocuk göğüs hastalıkları ve alerji uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise “Süt alerjisi, süt proteiniyle daha önce karşılaşmamış çocuklarda çıkar. Laktoz intoleransı ise, süt alerjisinden daha da ender görülür. İçildikten kısa süre sonra belirtilerin görülmesi zehirlenmeyi akla getiriyor” dedi.
Zehirlenme (ya da alerji her neyse) olayının duyulmasından sonra, herkes zehirli sütlerin hangi firmalara ait olduğunu sorgulamaya başladı. Sütlerin dağıtımı için yapılan ihalede kazanan firmalar şunlardı;
12 ilde 1193 öğrenci zehirlendi
Sivas'ta 15 okulda 700 öğrenci hastanelere kaldırıldı.
Samsun'da 1'i ağır 8 öğrenci hastaneye kaldırıldı.
Konya'da 25 öğrenci, dağıtılan sütlerden zehirlendi.
Sakarya'da 38 ilköğretim okulu öğrencisi zehirlendi.
Antalya'da 50 öğrenci zehirlendi.
Edirne'de 30 öğrenci sütten zehirlendi.
Diyarbakır'da 50 ilköğretim öğrencisi zehirlendi.
Kırıkkale'de dağıtılan sütlerden içen 17 öğrenci zehirlendi.
Adana'da 141 öğrenci hastaneye kaldırıldı.
İstanbul Sultangazi'de 60 öğrenci hastaneye kaldırıldı.
Trabzon'da 40 öğrenci hastanelerde tedavi altına alındı.
Denizli'de 17 öğrenci rahatsızlandı.
Osmaniye'de 25 öğrenci hastanelik oldu.
Red Hack'ten Süt Firmalarına Saldırı
Yukarıdaki resmi açıklama ve hükümetten şu ana kadar yapılan diğer açıklamalar, kamuoyunu tatmin etmekten uzak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir soruşturma başlatmış. Bakalım sonuç ne çıkacak?
Bu noktada, bilişim ve telekom haber portali olarak bizi asıl ilgilendiren konu ortaya çıktı. Son dönemde "İngilizlerin halkın yanındaki kahramanı Robin Hood" cinsi eylemleri, internet üzerinden gerçekleştirilen saldırılarla akla getiren Red Hack grubu, süt firmalarına dDos saldırısı gerçekleştirdi ve firmaların sitelerinin erişilemez olmasına neden oldu.
Red Hack, son dönemde Amerika'daki Anonymous grubunun benzeri bir yaklaşım göstererek, kamuoyunu vicdanını etkileyen hareketlere karşı saldırılar düzenleyen bir konumda gözüküyor.
Bu olayda, etkilenen çok sayıda çocuk olmasına karşın, olayın taraflarının çeşitli ifadelerle geçiştiren açıklamalarını alıyoruz. Kamuoyunda gerçeği konuşan yok izlenimi var. Red Hack ise bu duruma karşı saldırı yaptığını açıklıyor.
Redhack'e bağlı DG virüs adlı hacker grubu sütle çocukların zehirlenmesine tepki olarak önce Pınar Süt'ün internet sitesini çökertti. İşlevsiz kalan site ulaşılmaz duruma getirildi. Arkasından Kayseri'li Gülsan da aynı akıbete uğradı.
Ancak yine de olay zehirlenme mi, alerji mi, ya da başka bir şey mi?, bu firmaların sütleri mi zehirledi, ya da zehirlenme olayının nedeni nedir (okullardaki korunmaları düzgün yerine getirilmedi mi?) gibi sorular henüz havada kalmış durumda. Yarın bu konuda yapılması duyurulmuş basın toplantıları var. Bakalım neler anlatılacak?
Bu arada Red Hack hacklediği sitelere aşağıdaki notu bıraktı;
Red Hack Twitter üzerinden verdiği mesajda ise (harf ve imla hataları ile birlikte veriyoruz),
dedi. Şu ana kadar sadece süt olayından bahsettik ama mesajda da görüldüğü üzere bir de tecavüz konusu var. Bu Denizli'de yeni ortaya çıkan 3 yaşındaki çocuk ve 20 kadar tecavüzcü ile ilgili. Yakın tarihte aynı yaşta olmasa da başka çocuk yaştaki insanların yaşadığı benzer çoklu tecavüz olayları yaşadık ve "mağdurların durumdan hoşlandıkları" benzeri resmi açıklamalar bile duyduk. Çünkü suçlu olarak toplanan insanlar, o yerin esnaf, işadamı ya da kamu görevlisi gibi muteber sayılan (ama muteber adamlar bunu yapar mı?) insanları olabiliyor. Oysa çocuklar küçük ve çoğunlukla kendini bile savunamıyor. Sonuçta kamuoyunda bu olaylarda hep mağdurlar yerine suçluların korunduğu izlenimi yüksek oranda inanılan bir durum.
İşte Red Hack bu ihtiyaca cevap veriyormuş gibi gözüküyor. Toplumun vicdanını yaralayan ama bir şey yapılamayan olaylara karşılarmış açıklamaları ve saldırıları yapıyorlar. Ancak gerçek amaç bu kadar temiz mi, zaman içinde görecek ya da anlayacağız. Malum biz komplo teorilerine inanmayı seven bir toplumuz.
Red Hack son dönemde, Emniyet Genel Müdürlüğü[1], İçişleri Bakanlığı[2] vs saldırıları ile tanınıyor. Geçen cuma günü Türk Telekom hatlarının 2 saat boyunca kesilmesini de Red Hack üstlenmişti[3].
3 mayıs 2012 sabah 9:10 güncelleme :
RedHack Twitter'da hacklenen süt firmasının 3 olduğunu, sabaha kadar devam eden saldırılarda, Yörükoğlu firmasının da hacklendiğini bildiriyor. (Hürrriyet/turk.internet.com)
[1] Red Hack Polis Sistemlerini Hacklediklerini Açıklayarak, İhbarcıları Ortaya Döktü
[2] Red Hack, Yeniden Emniyet Sitelerini Çökertti ve Neden Olarak Eğitimcelere Baskıları Gösterdi
[3] Red Hack TTnet'in 2 Saatlik Kesintisini Üstlendi
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar