İstanbul Vatan Caddesi'nden ilerlerken ilginç bir tabela takılıyor gözümüze. Ancak tabelanın asıldığı yer bir cami ve medrese. İşte ayrıntılar
Aksaray'dan Topkapı istikametine ilerlerken Akdeniz caddesi kavşağına gelmeden solda tarihi bir külliye var. Külliye'nin girişinde ‘İstanbul Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği'tabelası asılı. İçerip girip başlıyoruz incelemeye. Külliyenin avlusundan girince solda 'Şadiye Hatun' yazan bir mezar karşılıyor bizi. İlerliyoruz ve avluya gelince içeride kola ve su kasalarından başka klinik çalışanlarıyla karşılaşıyoruz.
Saf saf soruyoruz 'burası nedir' diye. Göğüslerini kabartarak 'klinik' diyorlar.
'Aslı neymiş' dediğimiz de, 'burası bir külliye. Şurası eskiden cami imiş, şuralar ise medrese odaları' cevabını alıyoruz.
Ortalıktaki manzara hoş olmayınca bize, 'tarihi yapı olunca bir şey yapılamıyor' diye izah yapma ihtiyacı hissediyor görevli.
Soruyoruz 'böyle bir yapının amaç dışında kullanılması doğru mu?' Bir çalışan olarak ne diyebilir ki, 'biz burayı çok seviyoruz' demekten başka. O da oranın amacıyla zaten ilgili değil, rahat ve tarihi bir mekanda yeşillikler içinde sakin bir iş tutmanın derdinde.
O bize kim olduğumuzu sormasa da biz söylüyoruz ve burasının amacına uygun kullanılması için kampanya başlatacağımızı söyleyip ayrılıyoruz. Biz ayrılırken 'yapmayın, biz burayı çok seviyoruz, ruz ruz ruz' tınıları geliyor kısılarak...
Ayrılıp hemen Başbakanlık ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aşağıdaki bilgi edinme sorularını yönelttik
Malumlarınız olduğu ve ekteki resimde de görüleceği üzere Vatan Cad. (Adnan Menderes Bulvarı)Halıcılar Köşkü Sk. No:11 Aksaray, Fatih-İstanbul adresindeki, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, babası Yavuz Sultan Selim'in anısına, Mimar Sinan'a inşa ettirilen ve içinde Medrese ve Cami bulunan külliye ne yazık ki halen amacı dışında kullanılmaktadır.
Külliyedeki caminin minaresi 1950'lerde yıkılmış fakat yeniden yapılmamıştır. 1968'de Türk Hat Sanatları Müzesi'ne dönüştürülen külliye, 1980'lere kadar yapım amacı dışında kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.
1990'lı yıllardan itibaren de Şadiye Hatun Tıp Merkezi'ne tahsis edilen külliye, şimdiler de ise ‘İstanbul Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği' olarak yapım amacı dışında kullanılmaya devam etmektedir.
Tarihi eserlerin restore edilip asli amacına uygun kullanılmaya başlandığı günümüzde;
1) Bu eser de restore edilip, yapım amacı olan cami ve Kur'an Kursu olarak kullanılması sağlanacak mı?
2) Bu konuda bir plan ve çalışma var mı?
3) Varsa takvimi nedir?
(Olumsuz bir durum varsa kapsamlı bir kampanya planladığımızın da bilinmesi dileğiyle)
4982 sayılı Bilgi Edinme yasa hükümlerince cevaplanmasını talep ederiz.
Bunun yetinmeyerek Diyanet İşleri Başkanlığı'na da şu soruları yönelttik:
Malumlarınız olduğu üzere Vatan Cad. Halıcılar Köşkü Sk. No:11 Fatih-İstanbul adresindeki, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, babası Yavuz Sultan Selim'in anısına, Mimar Sinan'a inşa ettirilen ve içinde Medrese ve Cami bulunan külliye ne yazık ki halen amacı dışında kullanılmaktadır.
Külliyedeki caminin minaresi 1950'lerde yıkılmış fakat yeniden yapılmamıştır. 1968'de Türk Hat Sanatları Müzesi'ne dönüştürülen külliye, 1980'lere kadar yapım amacı dışında kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.
1990'lı yıllardan itibaren de Şadiye Hatun Tıp Merkezi'ne tahsis edilen külliye, şimdiler de ise ‘İstanbul Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği' olarak yapım amacı dışında kullanılmaya devam etmektedir.
1) Bu külliyetini cami kısmının cami, medrese kısmının Kur'an Kursu olarak yapım amacına uygun olarak kullanılması için Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir girişiminiz oldu mu?
2) Girişiminiz oldu ise olumsuz yanıt mı alındı?
3) Girişim olduğu ise hangi nedenlerle reddedildi?
4) Bir caminin amacı dışında kullanılması dini ve ahlaki açıdan uygun mudur?
(Olumsuz bir durum varsa kapsamlı bir kampanya planladığımızın da bilinmesi dileğiyle)
4982 sayılı Bilgi Edinme yasa hükümlerince cevaplanmasını talep ederiz.
CEVAP BEKLİYORUZ
Bütün bunlar bugün oldu. Cevabı bekliyoruz. Neticeye göre her türlü eylem ve kampanyayı yapacağız inşaallah! Sizlerden de gerektiğinde destek isteyeceğiz. Fakat şimdiden sosyal medyada sürece destek verebilir, sizlerde benzer bilgi edinme müracaatlarında bulunabilirsiniz.
İŞTE BİLGİ EDİNME MÜRACAAT FORMLARI
DİYANET VE BAŞBAKANLIKTAN ŞOK CEVAPLAR
Bilgi Edinme Müracaatımıza aynı gün cevap veren Diyanet İşleri Başkanlığı ve Başbakanlık, konunun kendilerini değil, İstanbul Valiliği'ni ilgilendirdiğini belirtti. Diyanet'in işgal edilmiş cami ve medreseyle ilgilenmemesi bir sorumsuzluk örneği olarak kayda geçti.
İŞTE İŞGAL ALTINDAKİ KÜLLİYEDEN KARELER
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar