Kefen soyucuları, Ramazan'da da boş durmadı

Yetkililerin sık sık “Bu Ramazan’da gıda maddelerinde fiyat artışı yok” sözlerine rağmen, gıda ürünlerine büyük oranlarda zam yapıldı. Bir ay içinde 20 temel gıda ürününün fiyatı yüzde 21’i aşan ölçüde arttı.

Kefen soyucuları, Ramazan'da da boş durmadı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) gıda maddelerinin aylık ve haftalık fiyat değişim oranlarını açıkladı. TZOB'un araştırmasına göre, 30 Mayıs-27 Haziran arasında, gıdada 3 ürünün fiyatı değişmezken, 13 ürünün fiyatı azaldı, 20 ürünün fiyatı ise arttı.

Markette en fazla fiyat artışı yüzde 21.6 oranıyla limonda oldu. Limonu yüzde 12.60 zamla kiraz, yüzde 11.40 zamla kuru fasulye, yüzde 10.95 ile sivri biber, yüzde 10.21 ile yeşil soğan, yüzde 10.15 ile marul takip etti.

Son bir ay içinde çilek, maydanoz, toz şeker, kuru incir, kuzu eti, dana eti, kırmızı mercimek, süt ve kuru üzüm de çeşitli oranlarda zamlandı.

YUMURTAYA SÜRPRİZ ZAM

Okulların kapanmasına, yaz sıcaklarının başlamasına ve Ortadoğu'ya dönük ihracatın durmasına rağmen yumurta fiyatı bir ayda yüzde 10 civarında zam gördü. Bir ayda yüzde 9.8 zamlanan yumurtayı yüzde 7 ile fındık, yüzde 6 ile elma, yüzde 4 ile pirinç izledi.

Araştırmaya göre Ramazan'a bir hafta kala gıda maddelerine zam yapılmaya devam edildi. 19-27 Haziran haftasında, 10 ürün zamlandı.

TARLA İLE MARKET ARASINDA FİYAT UÇURUMU SÜRDÜ

Gıda maddelerinde üretici fiyatı ile hal, pazar ve market fiyatları arasında fiyat farkı yüzde 500'leri aşıyor.

Üreticiden kilosu 60 kuruşa alınan domatesin fiyatı halde 84 kuruş, pazarda 1.57 TL ve markette 2.02 TL'ye ulaşıyor. Domatesin üretici fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 236 oranında fark oluşuyor.

Aynı fark salatalıkta yüzde 297, sivri biberde yüzde 231, yeşil fasülyede yüzde 152, patlıcanda yüzde 232, kabakta yüzde 312, havuç'ta yüzde 153, maydanozda yüzde 487'ye ulaşıyor. TZOB Başkanı Bayraktar, tarım ve gıdada fiyat istikrarının gerekli olduğuna dikkati çekerek, “Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalı. Üretici de kazanmalı, tüketici de uygun fiyatla tüketebilmelidir” dedi.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.