Kepekli ve beyaz ekmeğe dikkat

Kepekli un ile tam buğday unu asla karıştırılmamalıdır. Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır.

Kepekli ve beyaz ekmeğe dikkat

Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir. Ayrıca kan şekerini yavaş yükselttiği için özellikle diyabet hastaları tarafından kullanılması öneriliyor.

Evinizde kolayca yapacağınız tam buğday ekmeklerini damak zevkinize göre lezzetlendirebileceğiniz gibi sağlığınıza da dikkat etmiş olacaksınız.

Şeker hastalarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken en önemli kural, kan şekerini hızlı yükseltmeyecek yiyecek gruplarını bilmeleri ve beslenmelerinde bu yiyeceklere daha çok yer vermeleridir. Kan şekerini yükseltme eğilimine bir yiyeceğin glisemik indeksi denir. İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu, yani şekeri kullanır.

Biz glikozu vücudumuza karbonhidrat türü yiyeceklerden alırız. Bazı karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükseltirler. Yani şeker yükü yüksek yiyeceklerdir. O halde glisemik indeks kavramı iyi bilinirse hem kan şekeri hızlı yükselmez hem de daha tok kalmak başarılmış olunur. Glisemik indeksi düşük yiyeceklere baktığımızda, daha ekşi meyveler (kivi, erik, portakal, greyfurt, ekşi elma, ananas…), kuru baklagiller, bulgur, esmer unlar ve esmer makarna sayılabilir.

Tarifimizde kullandığımız tam buğday unu ve yulaf ezmesi şeker oranı düşük besinlerdir. Özellikle bu tür unları süt veya yoğurt ile karıştırarak kullandığımızda mevcut glisemik indeks daha da düşer. Pişirilen ekmek, et, tavuk veya balık gibi bir proteinle birlikte yenirse, hele bu yiyeceklerin yanında bir de bol limonlu salata tüketilirse kan şekeri çok yavaş yükselir. Tabii burada porsiyon kontrolünü de elden bırakmamak lazım. Yani şekeri düşük diye miktarı fazla yerseniz bu da kan şekerini yükseltir ve şeker dengesini bozarak kilo almaya neden olur.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.