Sağlık Bakanlığı’nın anne sütü bankası konusunda girişimleri yeni bir boyut kazandı. Yeni gelişmeye göre kız çocuğu doğuran anneler kız çocuklarına, erkek çocuğu doğuranlar ise erkek çocuklarına süt verecek. Peki, bu durum sütkardeşliğini engeller mi?
Bakanlığın yeni önerisine göre;
Bir anne kız çocuğu doğurtmuş ve sütünü bağışlar ise bu sütler kız bebeğe, erkek çocuğu doğurtmuş ve sütünü bağışlar ise bu sütler erkek bebeğe verilerek sütkardeşliğinin engelleneceği iddia edildi. Peki, bu halde sütkardeşliğini engeller mi?
Nisa Suresi 23 Ayet-i Kerime'sine göre sütkardeşler ve sütanne ile evlenmek haramdır. Bu Allah Teâlâ'nın hiçbir tevile mahal bırakmayacak karda açık seçik bir yasağıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesindeki süt kardeşliği bölümünde konu şu şekilde izah ediliyor:
SÜTKARDEŞLER BİRBİRİYLE EVLENEBİLİR Mİ?
İslam'a göre kişi sütkardeşiyle evlenemez. Kur'an-ı Kerim'de; “Sizi emziren analarınız ve sütkız kardeşleriniz size haram kılındı. )” (Nisa, 4/23) buyrulur. Hz. Peygamber de (s.a.s.) “Doğum yoluyla haram olanlar, süt emme-emzirme yoluyla da haramdır” buyurmuştur (Buhari, Nikâh 20; Müslim, Rada 1; Ebu Davud, Nikâh 7).
Fıkıh âlimlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaş içerisinde emdiği süt az olsun çok olsun, süt hısımlığının meydana gelmesi için yeterlidir.
İmam Şafii ise süt hısımlığının oluşabilmesi için ilk iki yaş içinde beş ayrı seferde ve doyurucu nitelikte olmasının şart olduğunu söylemektedir (Merğinani, el-Hidaye, I, 223, İstanbul, 1986; Nevevi, el-Mecmu', XX, 77-80, Beyrut, 1985).
SÜT EMENİN KARDEŞLERİ, SÜTÜNÜ EMDİĞİ KADININ ÇOCUKLARIYLA EVLENEBİLİR Mİ?
İslam hukukuna göre, annesi dışında bir kadının sütünü emen çocuk, bu kadının süt çocuğu olur.
Bu çocuk sütünü emdiği kadının öz ve süt çocuk veya torunlarından hiç biri ile evlenemez.
Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için, sütanne ve bazı akrabaları ile süt emenin kendisi, öz çocukları ve torunları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsıli, el-İhtiyar, Beyrut 1999, III, 118). Bu yüzden süt emenin kardeşleri emziren kadının çocuklarıyla evlenebilir.
BİRAZ DAHA AÇARSAK
Bir erkek çocuk, bir kadının sütünü emse,
-Sütünü emdiği anne ile evlenemez
-Sütünü emdiği annenin önce doğan, sonra doğan ve sütünü emdiği çocuk ile yani sütannesinin hiçbir kızı ile evlenemez.
-Sütünü emdiği annenin kız veya erkek evlatlarının torunları ile evlenemez.
Bir kız çocuk, bir kadının sütünü emse,
-Sütünü emdiği annenin önce doğan, sonra doğan ve sütünü emdiği çocuk ile yani sütannesinin hiçbir oğlu ile evlenemez.
-Sütünü emdiği annenin kız veya erkek evlatlarının torunları ile evlenemez.
Dolayısıyla sütü veren kadın, sütünü verdiği erkek çocukla evlenemez.
Bu hükümlere göre, Bakanlığın uygulamaya koymak istediği bu çözüm önerisi de sorunu çözmemektedir.
YASAKLARIN LİSTESİ
Süt emme (Rada) bağından dolayı haram olanlar:
Sütanne, sütannenin annesi ve dalları
Süt kız kardeş
Süt kIz kardeşin kızı
Süt erkek kardeşin kızı
Süt hala
Süt teyze
Kişinin karısından süt emen kız
SÜTLER PASTÖRİZE EDİLECEK?
Gönüllü anneden alınan sütler, oksijenle temas ettiği için bakteri üreyecektir. Bu nedenle de bakanlık bunu önlemek için pastörize edeceğini açıkladı. Pastörize kaç derece yapılırsa yapılsın, pastörize işlemi sütün besinlerini yok eder. Sütte sadece şeker ve yağ kalır. Bu da onu anne sütü olma vasfını azaltır veya yok eder. Kaldı ki pastörize etmek bazı virüs veya bakterileri de öldürmez.
Pastörize edilmiş sütleri bebeklere vermek bebeklerin erken yağda diyabete yakalanmalarına yol açabilir.
Bu konuda Prof Dr Olcay Kandemir şunları söylüyor: “Süt pastörize edildiğinde, içerisindeki bazı faydalı enzimler yok olur. Bu faydalı enzimler, sütün sindirimine ve emilmesine gerekli olan laktaz, galaktaz, fosfataz gibi enzimlerdir. Bu enzimler olmadığı zaman sütteki kalsiyum alınamaz ve bağırsaklardan emilimi, dolayısıyla da hazmı zordur. Pankreas, bu pastörize sütü sindirebilmek için zorlanır. Enzim sentezlemek, salgılamak ister. Zorlanan pankreas ise bir süre sonra tükenir.”
PASTÖRİZE ETMEK SÜTKARDEŞLİĞİNE MANİ OLUR MU?
Bu konuda görüş serdeden bazı sözde power point profların ateist olmaları nedeniyle iddialar yersiz ve mesnetsizdir. İyi niyetli bir beyan değildir. Besin değerinin yok olması sütün genetik yapısını yok etmez.
Sağlık Bakanlığı çıldırmış olmalı
Nazife Şişman: Endüstriyel bir ürün olarak anne sütü
Nazife Şişman: Anne sütü bankacılığında ekonomi-kültür-siyaset
Bir haber geldi: Kardeşinle evlenmişsin…
Prof Dr Cevat Akşit: Anne sütü bankası dini silme projesidir!
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar