Dünyanın en pahalı etini tüketen Türkiye meralarını yok etmek için canhıraş çalışıyor. Şanlıurfa'nın Çalışkan Köyü’nde mera alanı içerisinde, Organize Besi Sanayi Bölgesi kurulmasına karşı çıkan köylüler ile jandarma arasında arbede çıktı, 50 dereceyi bulan kavurucu havada köylüler iki gündür eylem yapıyor. Jandarma 7 kişiyi daha gözaltına aldı.
SANAYİLEŞME VE KONUT UĞRUNA MERALARIN YÜZDE 80'İNİ TALAN EDİLDİ
Şanlıurfa'da köylülerin mera olarak kullandığı 850 hektarlık arazi üzerinde kurulması düşünülen Organize Besi Sanayi Bölgesi ile ilgili karanın Danıştay'dan onanmasınının ardından sabah saatlerinde çok sayıda jandarma ile proje koordinatörleri Çalışkan Köyü'ne geldi. Köylüler, arazi üzerinde kurulması planlanan 530 ahırın köyü rahatsız edeceği gerekçesiyle, gelen ekibin meraya girmesine izin vermedi.
JANDARMA MÜDAHALESİ
Bunun üzerine jandarma, yaklaşık 60 köylünün etrafında barikat oluşturdu. Köylüler ile askerler arasında yaşanan kısa süreli arbedenin ardından 3 kişi gözaltına alındı. Yakınlarının bırakılması için bir süre mera alanı üzerinde oturma eylemi yapan köylüler, çevrede güvenlik önelmi alana askerler için köyden bidonlarla su getirdi.
"BAŞKASI BURADA AHIR AÇMASIN"
Çalışkan Köyü Muhtarı Cuma Kılıç, Organize Besi Sanayi Bölgesi'nin kurulmasına karşı olduklarını belirterek, "Bizim bu sorunumuz 10 yıldır devam ediyor. Burası köy merasıdır, bugün zorbalıkla, asker gücüyle buraya geldiler. Benim bu olaydan haberim yoktu. Bugün burada büyük bir olay çıkacak. Biz kendimiz 5 bin küçükbaş ile 200 büyükbaş hayvanla besicilik yapıyoruz. Başkası gelip burada ahır açmasın" dedi. Köydeki gerginlik devam ediyor.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar