Kanada’dan yapılan 39 bin ton mercimeklerin GDO'lu olduğu iddia edildi. Taraf gazetesi haberinde ithalatçı firmanın personelinin ihbarı üzerine, alınan numuneler de mercimeklerin GDO'lu olduğunun doğrulandığı ancak raporun bir aydır yazılamadığı iddia ediliyor. İddiaya göre GDO’lu mercimek dolu gemi Mersin limanı açıklarında bekletiliyor.
ŞİRKETİN PERSONELİ İHBAR ETTİ
Başkent'teki zehirli mercimek krizi, 10 Şubat 2015 tarihinde Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na gelen bir ihbar ile başladı. İhbarda, Türkiye'nin gıda ithalatında öncü bir firmasının, Kanada'dan ithal ettiği bazı ürünlerin “GDO'lu yani genetiği değiştirilmiş ürünlerden oluştuğu öne sürüldü.
Şirkette görevli bir personel tarafından yazıldığı öne sürülen ihbarda, şirketin uzun zamandır getirdiği ürünlerde GDO olduğu hatta Mersin limanına yanaşan bir gemide bulunan 39 bin ton mercimeğin de GDO'lu olduğu iddiasına yer verildi.
NUMUNEDEN GDO ÇIKTI
İhbar, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na 10 Şubat 2015 tarihide geldi. Aynı ihbar, BİMER'e ve Cumhuriyet savcılıklarına da gönderildi. Ve ihbar üzerine bakanlık uzmanları, gemide bulunan ürünlerden numune alarak teste gönderdi.
Yapılan testte, mercimekten, GDO içeren EPsps modifikasyon (PVGT), NOS terminatör, BAR gen ve çeşitli kanola ve keten tohumu genleri bulundu. Ayrıca aynı üründe, IMAZMOX isimli pestisit de tespit edildi.
Özetle, mercimekte insan hayatına büyük zarara verecek birçok unsur olduğu belirlendi.
İhbar nedeniyle gemi yükünü boşaltamadı. Ancak labarotuvar raporu da yazılmadığı için gemideki yükle ilgili işlem yapılamıyor.
Yani raporun yaklaşık bir aydır hazırlanmaması nedeniyle, gemideki yükün “kılıfına uydurularak”, piyasaya sürülmesinden endişe ediliyor. Firma sahiplerinin ise konuyla ilgili Ankara'da lobi faaliyetlerinde bulunduğu ve ürünün GDO'lu olmadığını iddia ettikleri öğrenildi.
7 FİRMA ÜRÜNLERİ KULLANIYOR
İthalatçı firma, Türkiye'nin bakliyat alanında ünlü birçok firmasına “ürün” satışı gerçekleştiriyor. Bu kapsamda, 7 ünlü bakliyat markası ithalatçı firmadan ürün temin ediyor.
Mersin limanında bekleyen geminin yükü de Kanada'dan alındı. Firma geçmişte de, aynı ülkeden mercimeğin dışında bakliyat ithalatı yaptı.
MERCİMEK'TE GDO VAR MI?
Mercimeklerin genetik yapısının değiştirilmesi çalışması 1999'da Kanada da başladı. 2003 ise onay alındı. 2003'den bu yana Hindistan, Avustralya, Kanada gibi ülkelerde GDO'lu mercimek ekimi yapılıyor. Çek Cumhuriyeti 2012 yılında ülkeye giren GDO'lu mercimeklere el koydu. Montanto'nun
İlişkili haberler
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar