Monsonta haksız olduğu zamanda haklıdır. Çünkü...

On yıllardır ekmekte olduğunuz tohumu bu yıl yine ektiniz. Birgün bedenleri beyaz olsada ruhları kapkara adamlar gelip, 'bunlar bizimdir' dediler. İşte o gün ugündür ve bu saçma iddiaya karşı dirnemeniz mümkün olamayabilir. Çünkü mücadele ettiğiniz güç şeytan ve avanesi. Ama asla ümitsizlik yok. Hep birlikte olursa bu sorunu da aşabiliriz. Çünkü Allah bizimle beraber.

Monsonta haksız olduğu zamanda haklıdır. Çünkü...

Bahçenizin üzerinde bir fırtına estiğini hayal edin ve şimdi genetiği değiştirilmiş tohumlar ekinlerinizin içinde. Çok uluslu bir şirket size bir ziyarette bulunuyor ve ekinlerinizden vazgeçmenizi talep ediyor ve daha sonra size patentli genetiği değiştirilmiş tohumları kullandığınız gerekçesiyle 200.000.-$'lık bir dava açıyor. David ve Goliath ın bu açık savaşında bir çiftçi bu büyük çok uluslu şirkete ve yaşayan bir organizmaya sahip olma haklarına karşı koyuyor.

MONSANTO'YU YENDİ

Percy Schmeiser  “Lisans alanlarını kontrol ederek Monsanto'nun ve kiraladığı insanların sürekli bizi izlediğini biliyorduk” diyor. Mahkeme Monsanto'nun lehine karar verince, Percy de çevreyi kirletme, tohumları yok etme ve iftira atmak gerekçeleriyle karşı dava açtı. 50 yıldır çalıştığı ekinlerin resmi olarak Monsanto tarafından alınması üzerine Percy çiftçilerin haklarını savunmak için ülke çapında bir kampanya başlattı.  Monsanto onu engellemek için elinden gelen her şeyi yaptı. “Monsanto büyüktür” diyordu bir gece telefonun diğer ucundaki ses “Kazanamazsın! Seni alacağız ve bu yaptıklarını ödeyeceksin!” diye tehdit etti.

Percy Monsanto'nun popüler bitki öldürücüsü “Roundup”ını kullanmıyordu. Percy öfkeli bir konferansında “insanlar gerçekten ne yediklerini kendilerine sormalılar?” diyordu. “Monsanto turuncu etmenin güvenliği olduğunu söylüyor. Onlar güvenlidir dedikleri için şimdi biz güvenli olduğuna inanacak mıyız?”

Percy Monsanto'nun Roundup (bitki öldücü)ı engellemek için geliştirdiği Kanola tohumlarını hiç kullanmadı. Mahkeme Monsanto'nun tohumlarının çapraz tozlaşmanın bir ürünü olsa bile patentleri dolayısıyla Monsanto'nun bütün tohumların sahibi olduklarına karar verdi. GDO'lu tohumlar tabiî/geleneksel tohumlardan daha düşük mahsul ve gittikçe artan toxic (zehirli) gıdalar veriyor.

Percy durumu şöyle özetliyor: “İnsanlar GDO'yu istemiyor, kimse toxic/zehirli gıdalar istemiyor. GDO'lu ve GDO'suz gıdaların bir arada olmaları diye bir şey yok, tümünün GDO'lu olmaları an meselesi…”

TARLANIZA HABERİNİZ OLMADAN TOHUM ATIYORLAR

Monsanto, kendi tohumlarının Monsanto'nun tohumlarıyla karıştırıldığından haberi bile olmayan birkaç çiftçiye 20.000.-$ ile 100.000.-$ arasında cezalar kesti. Troy “Amerika'daki mahkemelerin çalışma sistemi şu şekilde: “Kim dengenin diğer tarafına daha fazla para yığarsa o kazanır” diyor.

Yasal harçlar 400.00.-$ olunca Monsanto'ya karşı olan davasını kaybetti. Monsanto bazı çiftçilere Monsanto'nun tohumlarını kullanmakta şüphe eden çiftçileri kendisine bildirmesi için deri ceketler verdi. Bu rakipleri elemenin bir yoluydu ve Percy'nin karısının da inandığı gibi artık çiftçiliğin iyi bir yanı kalmadı. “Kimse kimseye artık güvenmiyor” diye iç çekiyor Percy nin karısı.

Percy yüksek mahkemeye başvuruyor. Tarlasında anlaşmayı ihlal eden Monsanto tohumlarının patent dışı çalışma ile roundupun tarlasına püskürtüldüğü anlaşılınca Percy  200.000.-$ ceza ödemeye mükellef değildir kararı verilmiştir. Gözleri yaşlarla dolan Percy: “Bugün kişisel bir zafer kazanılmıştır!”

“Altı yıllık bir kişisel mücadele... Biz çiftçilerin yıldan yıla kendi tohumlarını ekebilmeleri için, çiftçi hakları için savaştık. Buralara geleceği hiç aklımıza gelmemişti…”       

MONSANTO'NUN MAHKEMESİ: "BÜTÜN EKİNLER MONSANTO'NUN" DEDİ

Fakat mahkeme aynı zamanda Monsanto'nun içlerindeki bir genden dolayı bütün ekinlerin sahibi olduğuna da karar vermiştir.

Kararlılıkla “Yüksek mahkeme kararı tekrar değerlendirmelidir” diyen Percy; “Verdikleri karar şu anlama geliyor, bir kurum içine gen ekledikleri ya da patentini aldıkları her şeyi kontrol edebilir. Şimdi cevaplardan daha fazla sorulara ihtiyacımız var. Hayatın sahibi kimdir?” diye soruyor.

Kaynak: RT.com'da yer oalan Davit ve Monsanto'nun hikayesi, Gıda Hareketi için Mustafa Bilici tarafından tercüme edildi.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.